MPEAP: Európai Közigazgatási Mesterképzés a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán


A négy féléves képzésben minimálisan 120 kredit megszerzésére kerül sor, a két év 16 tantárgyat foglal magába. Minden egyetem 4-4 tantárgyért felelős, mint a tantárgy kidolgozója. A tanulási folyamat e-learning formában és/vagy jegyzet formájában fog elkészülni, így a program értelmében 9 e-learning formájú tananyagnak és 7 jegyzet alapú tanagyagnak kell készülnie.

Minden tananyag lefordításra kerül a résztvevő országok anyanyelvére, de alapvetően az oktatás anyanyelven történik majd, illetve angolul vagy franciául. E-learninges formában a tananyagok elérhetőek lesznek a francia UVSQ Egyetem E-campusán keresztül is.

A résztvevő négy országban jelenleg is működik a nemzeti közigazgatási akkreditált szak, így minden résztvevő egyetem erre a nemzeti közigazgatási szakra alapozva fejleszti tovább az uniós nemzetközi tanulmányokat. A cél minden országnál az, hogy lehetőleg olyan tananyagok kerüljenek be ebbe a képzésbe, ami a saját képzésben is részben megtalálható, de ne a nemzeti struktúra oktatására kerüljön sor, hanem kifejezetten a nemzetközi és Európai Uniós anyagok kidolgozása és megtanulása cél.

A projekt megvalósítása érdekében számos munkaértekezlet került megrendezésre, mely utolsó állomása 2011. március 15.-e és 18.-a között történt.  Ez alkalommal a Miskolci Egyetemen volt a sor, hogy betöltse a konferencia házigazda szerepét, mely egy kiválóan sikerült rendezvényt, és egy újabb lépést jelentett a projekt megvalósításához.

És hogy mi is ez a MPEAP? Master Professionnel Européen d’Administration Publique, magyarul Európai Közigazgatási Mesterképzés. Ez az a képzés, amely újra összehozta a projekt 4 egyetemét (Lecce-i, Versailles-i, Marosvásárhelyi és a Miskolci Egyetemet), illetve oktatóit és további munkára bírta őket.

 

Vissza

Vissza