Miskolc Város Ifjú Szónoka 2016

Az idén immáron kilencedik alkalommal megrendezésre került regionális szónokversenyt a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákja, Hajas Tamás Boldizsár nyerte!

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara által szervezett megmérettetés két feladatból állt. Az egyik egy előre megadott témából tartott beszéd, a másik pedig egy  - a verseny helyszínén kézhez kapott témájú - rögtönzés. Az országos szakértőket is tagjai között tudó zsűri előre megadott témája idén az alábbi idézet volt:

,,Ott van a haza, hol a haszon"... (Katona József)

A verseny végére kialakult sorrend illetve különdíjasok pedig:

Helyezés

Sorszám

Név

Iskola

Felkészítő tanár

I.

12.

Hajas Tamás Boldizsár

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, 11. évfolyam

Soltész Ágnes

II.

11.

Lakatos Csaba

Miskolci SZC Andrássy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, 10. b.

Tatárné Cselei Csilla

III.

9.

Tóth Csaba

Miskolci SZC Andrássy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, 11. a.

Tatárné Cselei Csilla

IV.

6.

Toplenszki Zalán

Bocskai István Katolikus Gimnázium (Szerencs) 12. a.

Szegedi Anikó

V.

14.

Szemerszki Anna

Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, 11. a.

Varga Péter

VI.

10.

Újhelyi János Ábel

Herman Ottó Gimnázium, 12/4

Podhorszky Judit, Subicz Róbert

A Kossuth Szövetség különdíja: 1. sorszámú Gyenes Donát a szép kiejtéséért (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, 12. évfolyam, felkészítő tanár: Soltész Ágnes)

Márciusi Ifjak Emlékplakett: 12. sorszámú Hajas Tamás Boldizsár (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, 11. évfolyam, felkészítő tanár: Soltész Ágnes)

Bárczi Géza Kiejtési Alapítvány különdíja: 4. sorszámú Sótonyi Eszter (Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, 10. a., felkészítő tanár: Csákiné Győri Beáta)"

Kiegészítő együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium

Kiegészítő együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium

2016. november 28-án került sor a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar közötti kiegészítő együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására. A kiegészítő megállapodás illeszkedik a 2012. június 7-én kelt, a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Cigány Szakkollégium által kötött Együttműködési Megállapodás tartalmához.

A szakkollégium tevékenységében annak működésének kezdetétől, tehát 2011 óta a ME ÁJK részéről összesen 6 oktató (köztük egy doktorandusz) vett és vesz részt mentorként rövidebb-hosszabb ideig, és összesen kb. 10 olyan hallgató tanult és tanul jelenleg is a Karon, akik a szakkollégium tagjai. Nagyon eredményesnek és gyümölcsözőnek mondható az elmúlt 5 éves közös munka, és az egyetemi valamint egyházi vezetők a jövőbeni, még intenzívebb együttműködés reményében írták alá a megállapodást. A ME ÁJK kiemelten és egyre fontosabbnak tartja, hogy minden lehetséges eszközzel segítse a régió hátrányos helyzetű diákjait, ahogyan azt a 2015-ben elfogadott kari koncepcióban is megfogalmazta. A különféle típusú hátrányok kompenzálása a felsőoktatásban hatalmas feladatot és felelősséget ró a Kar oktatóira, amiben komoly stratégiai partnerként tekint a Szakkollégiumra, amely jelentős tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen.

A kiegészítő megállapodás alapvető célja az eddigi együttműködés elmélyítése és lehetőség szerint kiterjesztése oly módon, hogy mind a Szakkollégium, mind a Kar külön figyelmet fordít a jövőben a beiskolázási tevékenysége során arra, hogy a másik intézmény képzéseire illetve lehetőségeire felhívja a felvételi előtt álló középiskolás diákok figyelmét. Emellett a Kar azt is vállalja, hogy esélyegyenlőséggel kapcsolatos programjaiba bevonja és rendezvényeire meghívja a Szakkollégium vezetőit annak érdekében, hogy a roma származású vagy egyébként hátrányos társadalmi helyzetű hallgatók érdekei hangsúlyosan helyet kapjanak a Kar képzési stratégiájában.

Az Egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor, a Kar részéről Prof. Dr. Farkas Ákos dékán, a Görögkatolikus Egyház részéről Dr. Orosz Atanáz megyéspüspök, a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium részéről pedig Makkai László igazgató írta alá a kiegészítő együttműködési megállapodást.

Miskolci ügyvédjelölt nyerte az ügyvédi kamara országos perbeszédversenyét!

Miskolci ügyvédjelölt nyerte az ügyvédi kamara országos perbeszédversenyét!

Karunk egykori hallgatója, dr. Sleibi R. Alán nyerte a Magyar Ügyvédi Kamara által szervezett Országos Ügyvédjelölti Perbeszédversenyt Budapesten 2016. november 7. napján. Kedves Kollégánk felkészítésében karunk tanára, dr. Szitás Benedek docens úr, a Retorika tárgy jegyzője vállalt szerepet. Mindkettőjüknek szívből gratulálunk a szép sikerhez!

Büntetőjogi perbeszédverseny eredményhirdetés

Büntetőjogi perbeszédverseny eredményhirdetés

2016. október 26-án a Bűnügyi Tudományok Intézete szervezésében büntetőjogi perbeszédverseny került megrendezése a III-IV-V. évfolyamos joghallgatók részére. A mind a diákok, mind pedig a tanárok által nagy érdeklődéssel kísért versenyen 18 graduális hallgató mérte össze jogi tudását és szónoki képességeit. Az előző napon átadott jogeset egy valódi, anonimizált büntetőeljárás történeti tényállásán alapult, így a hallgatók a verseny végén azt is megtudhatták, álláspontjuk mennyire felel meg az eljáró bíróságok által meghozott döntésnek.

Vádbeszéd kategória

I. helyezett

Tucsek Blanka, IV. évfolyam

II. helyezett

Sereg Péter, V. évfolyam

III. helyezett

Halász Csenge, V. évfolyam

 

Védőbeszéd kategória

I. helyezett

Balla Eszter, IV. évfolyam

II. helyett

László Vivien, V. évfolyam

III. helyezett

Kállai Klaudia, V. évfolyam

Különdíjas

Menyhért Enikő, V. évfolyam

 

A zsűri tagjai

Dr. Czibrik Attila kollégiumvezető-helyettes, Miskolci Törvényszék

Dr. Háger Miklós a BAZ Megyei Ügyvédi Kamara képviseletében

Dr. Kolozsvári Beáta főügyészségi osztályvezető ügyész, BAZ Megyei Főügyészség

Dr. habil. Róth Erika egyetemi docens, BTI intézeti tanszékvezető

Dr. habil. Nagy Anita egyetemi docens, BTI

Szervezők:

Dr. habil. Nagy Anita egyetemi docens, főszervező

dr. Dornfeld László doktorandusz, BTI

Minden helyezettnek és a versenyen részt vett hallgatónak szívből gratulál a Bűnügyi Tudományok Intézete!

 

2016. október 27.

Bűnügyi Tudományok Intézete

Brüsszeli kirándulás

Brüsszeli kirándulás

Az Európai Bizottságnál és a Brüsszeli Magyar Állandó Képviseletnél tettek látogatást a Miskolci EU Vándorkupa országos jogesetmegoldó-és perbeszédverseny nyertes csapatai és felkészítőik, a verseny mindkét szekciójában legjobb alperes és felperes versenyzők az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete felajánlásából és szervezésében. A résztvevők angol és magyar nyelvű előadásokat hallgattak aktuális uniós jogi és szakpolitikai kérdésekben, s betekintést nyertek az EU intézményeiben dolgozók mindennapjaiba.
Karunk delegációja: dr. Nagy Alexandra, dr. Seres Eszter Lilla, dr. Dornfeld László PhD hallgatók - a Fiatal Jogászok szekciójának nyertes csapata, dr. Pecsenye Máté legjobb alperes, Dr. Marinkás György felkészítő oktató, dr. Kiss Lilla Nóra a verseny szervezőbizottságának képviseletében és Dr. Erdős Éva dékánhelyettes-asszony a Kar képviseletében.

Összes találat: 136
Vissza