Meghívó „Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelme – alapvetések és speciális kérdések” című nemzetközi konferenciára

Tisztelettel meghívjuk Önt és érdeklődő Munkatársait a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület szervezésében 2018. március 23. napján megrendezésre kerülő Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelme – alapvetések és speciális kérdések”című nemzetközi konferenciára.

Meghívó és program

A konferencia az Európai Unió HERCULE III (2014-2020) „Legal Training and Studies 2017” programja részeként a Criminal law protection of the financial interests of the EU – Focusing on money laundering, tax fraud, corruption and on criminal compliance in the national legal systems with reference to cybercrime” című projekt (HUUNIMISKOLCPFI - 786253) keretében kerül megrendezésre.

A konferencia célja az Európai Unió pénzügyi érdekei büntetőjogi védelmével kapcsolatos alapkérdések és speciális megjelenési formákgyakorlatközpontú megvitatása, a tagállami jó gyakorlatok bemutatásán keresztül. A konferencia fókuszában a szűkebb értelemben vett uniós csalás fogalmi köréhez tartozó bűncselekmények állnak, a cybercrime és a compliance témája horizontálisan jelenik meg, amely témákra elsősorban az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével összefüggésben kívánunk rávilágítani. A konferencia aktualitását az adja, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2017-ben fogadta el az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló új irányelvet (EU) 2017/1371, amely az 1995. évi Pénzügyi Érdekek Védelméről szóló egyezményt váltja fel. Az irányelv, melyet a tagállamoknak 2019. július 6-ig kell nemzeti szabályozásukba átültetni, több újítást vezetett be a korábbi szabályozáshoz képest, ezek vizsgálata az egyik fő iránya a konferenciának a tagállami szabályozások tükrében a megjelölt problémakérdéseken keresztül.

A konferencián kooperációs partnerként hazánkon kívül további öt uniós tagország (így Németország, Ausztria, Olaszország, Görögország és Románia) szakértői is részt vesznek.

 

A konferencia helyszíne:

Miskolci Egyetem (3515 Miskolc-Egyetemváros), XXXVII. ea. A/3-A/4. épület között

A konferencia nyelve magyar és angol (a szinkrontolmácsolás biztosított).

A rendezvény nyilvános és ingyenes, azonban kérjük, hogy előzetesen regisztráljon legkésőbb 2018. március hó 20. napjáig az alábbi linken: https://tinyurl.com/ybpm8glg vagy a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának honlapján (ha a link nem működik, kattintson ide).

Térkép a konferencia helyszínéhez

Gyakornoki programot hirdet a Miskolci Törvényszék

Felhívás a gyakornoki programra

Jelentkezési lap letöltése

Kari sikerek a Miskolci Törvényszék cikkíró versenyén

Kari sikerek a Miskolci Törvényszék cikkíró versenyén

A Miskolci Törvényszéken a "dr. Csillám István emlékév" részeként megrendezésre kerülő cikkíró verseny eredményeit december 14-én, a Törvényszéken rendezett gálán hirdették ki. A verseny során bírósági fogalmazók és titkárok, joghallgatók, doktoranduszok, fiatal ügyvédek, ügyvédjelöltek, ügyészségi fogalmazók, alügyészek mérhették össze tudásukat polgári és büntető jogi szekcióban. A verseny célja a bírói gyakorlat tudományos szempontból történő egyedi elemzése volt. A rendezvényt Dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke nyitotta meg.

A versenyen 19 dolgozat került benyújtásra, és karunk jelenlegi, illetve volt PhD hallgatói számos díjat elnyertek. A szakmai zsűri tagjai voltak Prof. Dr. Farkas Ákos dékán, Prof. Dr. Csák Csilla dékánhelyettes, Dr. Czibrik Attila a Miskolci Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője, Dr. Krajnyák István címzetes törvényszéki bíró, Dr. Szathmáry Béla címzetes törvényszéki bíró.

Polgári jogi szekcióban I. helyezett lett Tóthné dr. Majoros Tünde volt PhD hallgató, bírósági fogalmazó. A büntetőjogi szekcióban Karunk három jdoktoranduszhallgatója került értékelésre: I. helyezést ért el dr. Mirczik Ádám, a törvényszék elnökhelyettesének különdíját dr. Menyhért Enikő, a Miskolci Törvényszék Büntető Kollégium Vezetőjének különdíját dr. Dornfeld László kapta.

Munkájukhoz és eredményeikhez ezúton is gratulálnuk!

Együttműködési megállapodás Miskolc Törvényszék – Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Együttműködési megállapodás Miskolc Törvényszék – Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara már hosszabb ideje működik együtt a Miskolci Törvényszékkel. A korábban létrejött együttműködési megállapodás bővítése, továbbfejlesztése céljából 2017. december 19-én a Törvényszék és a Kar két együttműködési keretmegállapodást kötött egymással.

Az egyik megállapodás továbbra is lehetőséget teremt az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói számára, hogy a tanulmányaik elvégzéséhez szükséges kötelező szakmai gyakorlatot a Miskolci Törvényszéken töltsék el, amely a jövőben is irányítja, felügyeli, ellenőrzi és igazolja a gyakorlati feladatok teljesítését.

Mindezeken túlmenően a két intézmény egy Szakmai Gyakornoki Program létrehozását is célul tűzte ki. A Szakmai Gyakornoki Program keretében a Kar kiváló teljesítményt nyújtó hallgatói betekintést kapnak a bírói pálya szépségébe és nehézségeibe úgy, hogy összekapcsolhatják elméleti tudásukat a gyakorlati problémákkal, csiszolva ezzel lényeglátásukat, feladatmegoldó képességüket és kommunikációs készségeiket. A kötelező szakmai gyakorlat időtartamához képest bővebb, 12 hetes program mélyebb és tartalmasabb ismeretek, tapasztalatok megszerzését teszi lehetővé a hallgatók számára. A Szakmai Gyakorlati Programban való részvétel pályáztatási eljárás alapján történik.

A megállapodásokat az egyetem és a kar részéről Prof. Dr. Torma András rektor és Prof. Dr. Farkas Ákos dékán, a Miskolci Törvényszék részéről dr. Répássy Árpád, a Törvényszék elnöke írta alá.

Büntetőjogi perbeszédverseny eredmények

Büntetőjogi perbeszédverseny eredmények

2017. november 30-án Karunkon a Bűnügyi Tudományok Intézetének szervezésében büntetőjogi perbeszédversenyre került sor III-IV-V. évfolyamos hallgatók számára. Az eseményt, amelyen húsz hallgató mérte össze büntetőjogi és szónoki tudását, nagy érdeklődés övezte, és a zsűri elnökének értékelése szerint az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb versenyére került sor. Az előző napon átadott jogeset egy valódi, anonimizált büntetőeljárás történeti tényállásán alapult, így a hallgatók a verseny végén azt is megtudhatták, álláspontjuk mennyire felel meg az eljáró bíróság által meghozott döntésnek.

Vádbeszéd kategória

 • 1. helyezett
  Balla Eszter
 • 2. helyezett
  Tucsek Blanka
 • 3. helyezett
  Kántor Kinga

Védőbeszéd kategória

 • 1. helyezett
  Pellei Fruzsina
 • 2. helyezett
  Solymosi Zsófia
 • 3. helyezett
  Megosztottan Petró Angéla és Harnócz Dorina

A zsűri tagjai voltak:

 • Dr. Czibrik Attila, Miskolci Törvényszék bírája, a Büntetőkollégium kollégiumvezetője, a zsűri elnöke
 • Dr. Kálmán Árpád, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara főtitkára
 • Dr. Kolozsvári Beáta, BAZ Megyei Főügyészség főügyészségi osztályvezető ügyész
 • Dr. habil. Nagy Anita, egyetemi docens, Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
 • Prof. Dr. Róth Erika, intézeti tanszékvezető egyetemi tanár, Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Az esemény szervezői és közreműködői:

 • Dr. habil. Nagy Anita egyetemi docens
 • dr. Dornfeld László doktoranduszhallgató
 • dr. Mirczik Ádám doktoranduszhallgató

Minden helyezettnek és a versenyen részt vett hallgatónak szívből gratulál a Bűnügyi Tudományok Intézete!

Természeti erőforrások joga, különös tekintettel a mezőgazdasági földekre konferencia

Természeti erőforrások joga, különös tekintettel a mezőgazdasági földekre konferencia
A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Természeti és Humán Erőforrások Joga Kutató Központja 2017. november 30. napján 13 órai kezdettel konferenciát szervezett „Természeti erőforrások joga, különös tekintettel a mezőgazdasági földekre” címmel az Igazságügyi Minisztérium által támogatásban részesített projekt keretében.
Összes találat: 170
Vissza