Felhívás a Hazámat szolgálom! c. tudományos konferencián való részvételre

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Szent Flórián emlékére és tiszteletére 2018. május 4-én (péntek) tudományos konferenciát szervez, Hazámat szolgálom! címmel.

A konferencia fővédnökei: Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora és Prof. Dr. Farkas Ákos a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja.

A rendezvény témája a fegyveres hon- és rendvédelmi szerveket érintő jogi szabályozás, melynek plenáris blokkjában (10:00 - 12:00) a fővédnöki köszöntőket követően

  • Dr. Kádár Pál dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője,
  • Lipták Attila tűzoltó dandártábornok a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
  • Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka
  • Dr. Schweickhhardt Gotthilf tűzoltó alezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének adjuktusa, továbbá
  • a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztályának főügyésze,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara ügyvédje,
  • a Miskolci Törvényszék bírája, továbbá
  • a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar doktorandusza

tartanak előadást.

Az ebédet követően a konferenciára jelentkezők (doktoranduszok, bírósági és ügyészségi fogalmazók, titkárok, alügyészek és ügyvédjelöltek) szekciói 13:30 és 16:00 között zajlanak, jogági bontás szerint, valamint a jelentkezők számától függően, egy idegen nyelvű szekcióban. Az ebéd 12:00-tól 13:00-ig tart, melyre minden előadót szeretettel várunk.

 Felhívjuk a konferenciára jelentkezők figyelmét, hogy az előadásról szóló igazolás feltétele a plenáris ülésen való részvétel.

A konferenciára jelentkezni űrlapon keresztül lehet, amely az alábbi linken elérhető. A jelentkezés határideje: 2018. március 30. (péntek).

A konferenciára három formában lehet jelentkezni:

1. csak szóbeli előadással (publikálás nélkül)

2. szóbeli előadással és publikációval

3. csak publikációval, szóbeli előadás tartása nélkül

A konferencián való részvétel (beleértve az ebédet is) minden előadó számára ingyenes. Lehetőség van publikálásra a konferencia utókiadványában.

A formai kritériumokról a jelentkezőknek e-mailben küldünk részletes tájékoztatást, a regisztráció visszaigazolásával egyidejűleg. A publikációk leadási határideje
2018. május 30. (szerda).

Létszámtól függően egy, esetleg két idegen nyelvű szekció is megrendezésre kerül, viszont nem jogági bontásban. Ide bármilyen idegen nyelvű állam- és jogtudományi tárgyú előadással lehet jelentkezni.

A szekciókba az előadásokat korlátozott számban tudjuk befogadni, ezért amennyiben rendezvényünk felkeltette érdeklődését, kérjük, mihamarabb jelezzék részvételi szándékukat. A jelentkezések elfogadásáról és a szekciók beosztásáról és a publikációs lehetőség részleteiről 2018. április 2-ig (hétfő) tájékoztatjuk a jelentkezőket.

Amennyiben a jelentkezéssel kapcsolatban kérdésük van, azt Mirczik Ádámnak (jogadam@uni-miskolc.hu, vagy az adam.mirczik@gmail.com) címezve e-mailben megküldhetik, vagy jelezhetik a +3670/386-4194-es telefonszámon.    

Felavatták és Karunknak adományozták az 1906-os jogakadémiai zászlót

A 2018. február 24. napján sikeresen került lebonyolításra a Miskolci Egyetem Díszaulájában a Tradicionális Miskolci Jogászbál a több jogi hivatásrend, a jogi kar és a joghallgatók helyi képviselőiből álló Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület (MIJOG) szakmai koordinációjával.

A jogászbál fő apropóját az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia 1906-os zászló-másolatának avatása képezte, amely Jogakadémiának a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szellemi örökösének vallja magát, és amely státuszát a Magyarországi Evangélikus Egyház is elismerte.

A jogászbál fővédnöki tisztségét Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, a tiszteletbeli fővédnöki tisztséget pedig Dr. Boleratzky Lóránd a Miskolci Evangélikus Jogakadémia egykori hallgatója és tanára vállalta. A rendezvény védnöki kollégiumában helyet foglaltak a Miskolci Egyetem vezetőin – nevezetesen Prof. Dr. Torma András rektoron, Dr. habil. Deák Csaba kancelláron és Prof. Dr. Farkas Ákos jogi kari dékánon – túl a főbb megyei, regionális jogi hivatásrendek vezetői, így Dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke, Dr. Miskolci László, a B.A.Z. Megyei Főügyészség vezetője, Dr. Petraskó István, a Miskolci Közjegyzői Kamara elnöke, Dr. Cserba Lajos, a B.A.Z. Megyei Ügyvédi Kamara elnöke egyúttal a Magyar Jogász Egylet B.A.Z. megyei elnöke, valamint Dr. Vereckei Csaba, a B.A.Z. Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya, r. dandártábornok.

A jogászbált megelőző kora délutáni időpontban a miskolci jogi kar és a koordináló MIJOG Egyesület az észak-magyarországi jogásztradíciók iránt mélyebben érdeklődők számára szakmai konferenciát is rendezett a Magyar Jogász Egylet B.A.Z. megyei szervének támogatásával. A konferencián Dr. Répássy Róbert, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke, az Egri Érseki Jogakadémia történetét, Sándor Frigyes, evangélikus esperes, az eperjesi lutheri teológiát, Dr. Panyi Béla, B.A.Z. megyei főügyész-helyettes a párbajkódexet, Csemáné Dr. Váradi Erika, jogi kari dékán-helyettes, az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia történetét, Dr. habil. Szilágyi János Ede, a MIJOG Egyesület elnöke, pedig az eperjesi-miskolci jogakadémisták hagyományait mutatta be.

A jogakadémiai zászló másolatának avatására illő ünnepi keretek között került sor. A megközelítőleg négy méteres, Szecskó István művész által készített zászlót Alkoda Enes, a jogi kar hallgatói önkormányzatának elnöke, a jogászbál rendezőbizottságának egyik tagja hozta be a Báli Közönség álló sorfala előtt, a Rákóczi induló dallamára. A zászló MIJOG Elnök által történő bemutatását követően, a zászló avató beszédét a jogászbál egyik díszvendége, Sándor Frigyes evangélikus esperes úr tartotta. Ezt követően a zászló elkészítéséhez anyagi támogatást nyújtó személyek – Dr. Nánási-Kocsis Norbert miskolci önkormányzati képviselő, Dr. Szinay Attila helyettes államtitkár, valamint a tavalyi Tradicionális Miskolci Jogászbál Rendezőbizottságának képviseletében Dr. Bancsi Gyöngyi bírónő és Dr. Zelenáné Dr. Rácz Gabriella ügyésznő – átadták a zászlót Prof. Dr. Farkas Ákos dékánnak, aki megköszönte azt a támogatóknak. A jogi kar hallgatói ezt követően az ismételten álló Báli Közönségtől kísérve elénekelték a miskolci Jogászhimnuszt. A bál egy későbbi időpontjában végül a Báli Közönség egészével is fotó készült a jogakadémia zászlóról.

A jogászbál mindezen túl más fontos attrakciókkal is szolgált a báli közönség számára. Fontos szerepet kapott például a magyar jogásztársadalom 19. századi sajátosan magyar szimbóluma, a jurátusszablya, amelynek egy eredeti 1848 körüli példányával lehetőség nyílt fotót is készíteni. Jól mutatja e programpont népszerűségét, hogy a jurátusszablyával való fotózásra várva kígyózó sorok alakultak ki az erre a célra kijelölt sarok előtt. A Magyar Szablyavívó Iskola miskolci képviselői szintén sikeres bemutatót tartottak a Borsody-vívórendszerről, nehézszablyákkal demonstrálva egy párbajszerű vívást. Természetesen a tánc sem maradhatott ki a rendezvény programjából. A főprogram idején a többszörösen elismert Szinvavölgyi Táncműhely valamint Dr. Hornyák Zsófia és Vígh András sonderklasse sztenderdtáncosok szolgáltattak méltó szórakozást, a jogászbál későbbi részében pedig Dr. Szegőfi Luca és barátai engedtek betekintést a tánckultúra latinos világába.

A jogászbál gerincét természetesen itt is a kulináris élvezetek és a teli táncparkettet eredményező minőségi báli zene képezte. Előbbit az Ebédfutár, utóbbit pedig a Szilágyi Dorka Band biztosította.

Az idei jogászbál Rendezőbizottságának elnökei Dr. Bancsi Gyöngyi bírónő, Prof. Dr. Csák Csilla dékán-helyettes, Csemáné Dr. Váradi Erika dékán-helyettes, Dr. Panyi Zsuzsanna ügyésznő, Dr. Zelenáné Dr. Rácz Gabriella ügyésznő és Dr. Szilágyi János Ede egyetemi docens voltak.

A rendezvény Védnökeinek, Díszvendégeinek, Résztvevőinek és Támogatóinak ez úton is köszönetét fejezi ki a jogászbál Rendezőbizottsága és a rendezvény fő támogatója, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

Videóbeszámoló az eseményről

Arsboni karriernap - a HÖK támogatásával

Arsboni karriernap - a HÖK támogatásával

Mit szólnál egy budapesti utazáshoz, ahol a legmenőbb irodák képviselőivel is találkozhatsz? A HÖK és az Arsboni most állja a teljes utadat!
Gyere el barátaiddal, és építsd a karriered jó hangulatban! Ez nem lenne elég...? Ha a helyszínen odafigyelsz az irodák 5 perces előadásaira, nyerhetsz egy iPadet!
karrier.arsboni.hu/arsboni-karriernap-kedvezmenyes-utazas/

Meghívó a A közszolgálat jogi szabályozása – Közszolgálati jog de lege lata et ferenda c. konferenciára

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közszolgálati és HR Komplex Kutatóműhelye 2018. március 22-én konferenciát rendez A közszolgálat jogi szabályozása – Közszolgálati jog de lege lata et ferenda  címmel. A konferencia helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépület, Szent László Kápolna.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: http://goo.gl/pGMpTn

Program 1. oldalProgram 2. oldal

Kari sikerek az Országos Szövetkezeti Jogi és Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszéd Versenyen

Kari sikerek az Országos Szövetkezeti Jogi és Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszéd Versenyen

Karunk csapata, dr. Čertický Mário, dr. Kocsis Bianka Enikő, dr. Orosz Flóra 2. alkalommal vett részt 2018. február 14-én az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán megrendezett II. "Cooperative Work" Országos Szövetkezeti Jogi és Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszéd Versenyen. Egy interdiszciplináris jogeset megoldását követően a sikeres csapatmunkának köszönhetően a következő eredmények születtek: dr. Kocsis Bianka Enikő 1. helyezés alperesi pozícióban; dr. Orosz Flóra különdíj az elkészített jogesetmegoldó vázlat alapján. Felkészítő tanáruk: Prof. Dr. Csák Csilla egyetemi tanár.

Sikeres szereplésükhöz ezúton is gratulálunk!

Összes találat: 178
Vissza