I. Miskolc Város Ifjú Szónoka

I. Miskolc Város Ifjú Szónoka

 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezésében került megrendezésre 2009. február 6. napján a Városháza Dísztermében végzős középiskolai tanuló részvételével a `Miskolc Város Ifjú Szónoka´ címet viselő szónokverseny.

A verseny célja nem más volt, mint az anyanyelvi műveltség és a szónoki képességek fejlesztése, továbbá felkészítés az esetleges közéleti szerepvállalásra. Ennek alapján a zsűri értékelési szempontnak tekintette a beszéd világos szerkezeti felépítését, a meggyőző érvelést, a helyes és szép stílust, valamint a tiszta magyar beszédet.

A jogi kar azért vállalkozott a verseny szervezésére, hogy ezáltal minél több, szónoki tehetséggel is rendelkező diák jelentkezzen jurátusnak, mert fontosnak tarja szűkebb pátriánkban a színvonalas jogászképzést.

A zsűri elnöke Prof. Dr. Adamik Tamás professor emeritus, az antik irodalom nyugalmazott professzora, számos antik retorikai mű fordítója volt. A zsűri tagjai voltak továbbá: Fedor Vilmos, Miskolc város alpolgármestere, Prof. Dr. Szabó Miklós, a ME-ÁJK dékánja, Kovács Ferencné tanár, valamint Dr. Szitás Benedek , a ME-ÁJK c. docense, a miskolci jogi kar retorika tanára.

A szónokverseny díjai:

1. Az első helyezett versenyző egy évig használhatja a `Miskolc Város Ifjú Szónoka´ kitüntető címet

2. Miskolc városa részéről az első hat helyezett mindegyikének három értékes, Miskolc város nevezetességeit, hírességeit bemutató könyv.

3. A miskolci jogi kar részéről egy 100 000 Ft értékű Primus Ösztöndíj , az első három helyezett részére könyvutalvány, az első hat helyezett részére Marcus Fabius Quintilianus Szónoklattan c. munkája.

4. A verseny győztese vehet részt városunk képviseletében a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő, XI. Országos Kossuth-szónokversenyen.

A verseny helyezettjei:

1. helyezett – Miskolci Város Ifjú szónoka: Tóth Péter a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból (felkészítő tanára: Löveiné Árva Melinda)

2. helyezett: Karcagi Dalma a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból (felkészítő tanára: Löveiné Árva Melinda)

3. helyezett: Tisza Kálmán a Herman Ottó Gimnáziumból (felkészítő tanára: Csorba Piroska)

4. helyezett: Majoros Tünde a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból (felkészítő tanára: Löveiné Árva Melinda)

5. helyezett: Pozbai Virág az Avasi Gimnázium (felkészítő tanára: Papné Veres Ildikó)

6. helyezett: Hajdú-Toldi Anita a Kandó Kálmán Szakközépiskola (felkészítő tanára: Prillné Csordás Csilla ).

Vissza

Hozzászólások (0)

Hozzászólás beküldéseÍrja be a képen látható szavakat a kép alatt található mezőbe.

Vissza