II. Miskolc Város Ifjú SzónokaMiskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezésében került megrendezésre 2010. január 29. napján a Városháza Dísztermében végzős középiskolai tanuló részvételével a `II. Miskolc Város Ifjú Szónoka´ címet viselő szónokverseny.

A verseny célja nem más volt, mint az anyanyelvi műveltség és a szónoki képességek fejlesztése, továbbá felkészítés az esetleges közéleti szerepvállalásra. Ennek alapján a zsűri értékelési szempontnak tekintette a beszéd világos szerkezeti felépítését, a meggyőző érvelést, a helyes és szép stílust, valamint a tiszta magyar beszédet.

A jogi kar azért vállalkozott a verseny szervezésére, hogy ezáltal minél több, szónoki tehetséggel is rendelkező diák jelentkezzen jurátusnak, mert fontosnak tarja szűkebb pátriánkban a színvonalas jogászképzést.

A zsűri elnöke Dr. Koltói Ádám docens, az Országos Kossuth Lajos Szónokverseny zsűrijének állandó tagja volt. A zsűri tagjai voltak
továbbá: Fedor Vilmos, Miskolc város alpolgármestere, Dr. Váradi Erika, a ME-ÁJK dékánhelyettese, Dr. Kormos Vilmos, Miskolc város Közoktatási és Kulturális Főosztályának főosztályvezetője, valamint Dr. Szitás Benedek, a ME-ÁJK c. docense, a miskolci jogi kar retorika tanára.

A szónokverseny díjai:

1. Az első helyezett versenyző egy évig használhatja a `Miskolc Város Ifjú Szónoka´ kitüntető címet

2. Miskolc városa részéről az első hat helyezett mindegyikének értékes, Miskolc város nevezetességeit, hírességeit bemutató könyvet ill. ajándékcsomagot. A város felajánlotta továbbá az első hat beszéd publikálását is a helyezetteknek.

3. A miskolci jogi kar részéről egy 100 000 Ft értékű Primus Ösztöndíj, az első hat helyezett részére könyvutalvány, az első hat helyezett részére továbbá a Magyar állam- és jogtörténet c. munkát.

4. A verseny győztese vehet részt városunk képviseletében a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő, XII. Országos Kossuth-szónokversenyen.

A verseny helyezettjei:

1. helyezett - Miskolci Város Ifjú szónoka: Juhász Márton a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból (felkészítő tanára: Löveiné Árva Melinda)

2. helyezett: Sepsi Gréta a Földes Ferenc Gimnáziumból (felkészítő
tanára: Jobbágy László).

3. helyezett: Karcagi Dalma a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból (felkészítő tanára: Löveiné Árva Melinda).

4. helyezett: Kozma János az Andrássy Gyula Szakközépiskola diákja (felkészítő tanára: Tatárné Cselei Csilla).

5. helyezett: Nagy Nikoletta a Kandó Kálmán Szakközépiskola diákja (felkészítő tanára: Prillné Csordás Csilla).

6. helyezett: Majoros Tünde a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumból (felkészítő tanára: Löveiné Árva Melinda).

Vissza

Hozzászólások (0)

Hozzászólás beküldéseÍrja be a képen látható szavakat a kép alatt található mezőbe.

Vissza