Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában

2021. augusztus 18., 14:55

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE PÁLYÁZATOT HIRDET hazai egyetemi és főiskolai hallgatók részére
a 2021/2022-es tanévben
Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában elnevezésű programban való részvételre

PROGRAM 

A program célja az alkotmányjogi, parlamenti érdeklődésű hallgatókkal megismertetni az Országgyűlés, és a Hivatal Országgyűlés működését támogató munkáját, bővíteni a jövő közigazgatási generációja ismereteit. A program során a hallgatók betekintést nyernek az egyes szervezeti egységek feladataiba a törvényjavaslatok feldolgozásától a napirend összeállításán át a jegyzőkönyvezésig, illetve a bizottsági ülések elő- készítésétől kezdve a nemzetközi kapcsolattartásig. A programban a hallgatók kutató- munkát is végeznek és gyakorlati feladatokat is ellátnak majd. A felvételt nyert hallgatóknak emellett lehetősége lesz a frakciók munkáját megismerni, vendégként részt venni plenáris és bizottsági üléseken. A program második felében érdeklődési körük szerint az Országgyűlés Hivatala különböző szervezeti egységeiben gyakorlati feladatokat látnak el, valamint látogatást tehetnek az Országgyűléssel kapcsolatban álló más alkotmányos szerveknél. 

A programban legfeljebb 14 hallgató vesz részt. 

A program 2021 októberétől 2022 márciusáig tart, december-januárban szünetel, a gyakorlatok elsősorban csütörtöki napokon kerülnek megszervezésre. 

A Hivatal fenntartja magának a jogot, hogy a programot a járványhelyzetre tekintettel vagy azzal összefüggő munkaszervezési okból egyoldalúan bármikor, akár a kiválasztási folyamat során, akár a szerződés megkötését követően megszüntesse. 

A felvételt nyert hallgatók díjazásban részesülnek, amelynek összege 

  • ·  fővárosi felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok esetén havi (bruttó) 35 000 Ft, 
  • ·  vidéki felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok esetén havi (bruttó) 50 000 Ft. 

Ezen felül a hallgatókat a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. rendeletben biztosított munkába járási kedvezmény illeti meg. A díjazás a programokból való igazolatlan hiányzás esetén arányosan csökkenthető. Decemberben és januárban a program szünetel, így ez az időszak sem kötelezettséggel, sem díjazással nem jár. A díjazás kifizetése két részletben, munkaszerződés alapján történik. A munkaszerződés megkötéséhez hatósági erkölcsi bizonyítvány szükséges. A munkaszerződés próbaidőt tartalmaz. A képzés teljes idejét kitöltők igazolást kapnak a programban való részvételről. 

 

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK 

1. A pályázónak 2021 őszén teljes idős (nappali tagozatos) hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie 

− nemzetközi igazgatási, közigazgatás-szervező, nemzetközi tanulmányok, International Public Management alapképzési szakok valamelyikének legalább a 3., de legfeljebb a 4. félévében, vagy 

−  közigazgatási, kormányzás és vezetés, közgazdálkodás és közpolitika, nemzetközi tanulmányok, nemzetközi közszolgálati kapcsolatok, International Relations, International Public Service Relations mesterképzési szakok valamelyikének legalább az 1., de legfeljebb a 2. félévében, vagy 

−  jogász, államtudományi – egységes, osztatlan – szakon legalább az 5. és legfeljebb a 8. félévében 

amely hallgatói jogviszony fennállását a pályázatban igazolni kell. 

  1. A jelentkezőnek havi 20 órás – elsősorban csütörtöki napokra tervezett – jelenlétet kell vállalnia az Országgyűlés Hivatalában, amelyről a pályázatban nyilatkozni kell. A program magyar nyelven zajlik, ezért a jelentkezőnek a magyar nyelvet ismernie kell. 
  2. A pályázat elbírálásának feltétele a két utolsó lezárt aktív félév 4,00-est elért súlyozott tanulmányi átlaga. Ettől eltérni kizárólag az alkotmányjogi tanszék vezetőjének vagy a 4. pontban foglaltak szerinti ajánlást adó oktató ez irányú kérelmére van lehetőség. A tanulmányi átlagot a pályázatban hitelesen igazolni szükséges. 
  3. A pályázathoz legalább egy oktatói ajánlás csatolása szükséges. 
  4. A pályázatnak tartalmaznia kell továbbá: 

−  a pályázó rövid önéletrajzát, értesítési címét, telefonos és e-mail elérhetőségét, egyoldalas bemutatkozó levelet az alkotmányjogi, parlamenti érdeklődés igazolásáról (pl. e tárgyakból elért jó tanulmányi eredmény, készített vagy készítendő dolgozat, ilyen témájú előadáson, szemináriumon való részvétel, e tárgykörben folytatott kutatás, oktatói ajánlás, szakkollégiumi részvétel, egyéb diákszervezeti tevékenység stb.), valamint arról, hogy miért jelentkezik a programra, miért érdekli a parlamenti munka, illetve annak meghatározott területe, 

−  a pályázathoz csatolt adatkezelési tájékoztató megismerésével és elfogadásával kapcsolatos nyilatkozatát. 

A pályázatokat elektronikus úton a következő email címre kérjük küldeni: osztondijas- parl@parlament.hu. A hibásan digitalizált, hiányos vagy nem magyar nyelvű pályázati anyagokat a Hivatal nem fogadja be. 

Határidő: 2021. szeptember 19. 

A pályázattal kapcsolatban dr. Szabó Tímeánál, a drszabo.timea@parlament.hu e- mail-címen lehet érdeklődni. 

 

A PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSA 

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakemberekből álló bírálóbizottság értékeli, a pályázati feltételeknek megfelelő legjobb jelölteket személyes meghallgatásra behívja, majd ezt követően dönt a pályázat elnyeréséről. A pályázatok elbírálásának eredményéről minden pályázó értesítést kap, és azt az Országgyűlés honlapján (www.parlament.hu) is közzétesszük. 

Budapest, 2021. augusztus „ ”. 

 

Kövér László