Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Beszámoló a jubileumi konferenciáról

2021. november 4., 11:15

2021. november 3. napján kerül megrendezésre a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar fennállásának 40. jubileumi alkalmából szervezett ünnepség.

Az eseményt Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Prof. Dr. Csák Csilla, a Kar dékánja nyitotta meg.

Ezt követően Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú város polgármestere tartotta meg beszédét, amelyben utalt a Miskolci Jogi Kar kiemelkedő képzési színvonalára és a régióban is jelentősnek tekinthető szerepére.

Majd Prof. Dr. Fabiny Tamás, Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, videós bejelentkezés formájában tisztelte meg a rendezvényt, és olyan példaértékű személyiségekről osztotta meg gondolatait, mint Kossuth Lajos vagy Boleratzky Lóránd, akik a mai kor embere számára is mintaképül szolgálhatnak.

Ezt követően Prof. Dr. Dr. h.c. Trócsányi László, a Miskolci Egyetem díszdoktora szintén videós bejelentkezés formájában küldte el üzenetét a jelenlévőknek, amelyben méltatta a "Jogászprofesszorok Miskolcon" című kötetet, amelyre nézete szerint a hazai történelem fontos lenyomataként is tekinthetünk.

Az ünnepségen került sor a „Jogászprofesszorok Miskolcon” c. kötet bemutatójára, Prof. Dr. Nagy Zoltán egyetemi tanár, a kötet szerkesztője jóvoltából. A hiánypótlónak tekinthető mű, a jogi kar gyökereinek bemutatása mellett tartalmazza az Állam-és Jogtudományi Kar professzorainak az életútjait is, rendkívül gazdag alkotást létrehozva ezzel.

Majd „Az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia története” c. könyvet a kötet szerzője, Dr. Sereg Péter (főosztályvezető, Igazságügyi Minisztérium, PhD hallgató, ME Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola) mutatta be. A kötet rendkívüli alapossággal követi végig az Eperjesi Jogakadémia történetét, amely korának valódi szellemi műhelyeként működött, és amelynek értékei napjainkban is iránymutatónak tekinthetőek.

Összességében a Jubileumi Rendezvény a Jogi Kar valódi ünnepét valósította meg, amely során megelevenedett a múlt, méltatásra került a jelen, és kirajzolódott a reményteli jövő is.

 

A rendezvényről a Minap.hu által készített sajtóbeszámoló az alábbi linken olvasható: https://minap.hu/cikk/konferencia-es-konyvbemutato-40-eves-miskolci-jogi-karert?fbclid=IwAR3eymfABHn_Wm1it4ku9X2M-vgaDVBF4OU5HPRHRbCe_FXQCzlTMyCIFro

Ezúton köszönjük a Konferencia minden résztvevőjének, hogy megtisztelték jelenlétükkel az eseményt.