Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Beszámoló a 30th WILLEM C. VIS INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION MOOT perbeszédversenyről

2023. április 25., 14:20

2023. március 31. és áprilisa 6. között zajlott Bécsben, angol nyelven a 30. Willem C Vis nemzetközi perbeszédverseny.

Idén is közel 380 egyetem csapata mérette meg magát a világ minden tájáról.

A Miskolci Egyetem Jogi Karának csapatát 4 fő alkotta, Katinszki Boglárka, Bajzát Dávid, Lindt Roland, Somoskői Soma.

A felkészülés már tavaly októberben elkezdődött, amikor a szervezők publikálták a verseny alapjául szolgáló jogesetet, ami idén drónok nemzetközi adás-vételéi szerződésével foglalkozott.

A felperesi és az alperesi beadvány elkészítése és benyújtása után a csapat megkezdte a felkészülést a szóbeli megmérettetésre.

Idén szaúdi, indiai, nigériai és USA-beli ellenfeleket kaptunk, akiknek felperesi és alperesi beadványait előzetesen megküldték a szervezők.

A szóbeli fordulók kiváló hangulatban zajlottak a 3 tagú választottbírósági panel előtt, ahol egy alkalommal 2-2 fő szerepelt.

A jó egy órás üléseken lehetőség volt kifejteni a tényállás eljárásjogi és anyagi jogi vonatkozásait, továbbá meg kellett válaszolni a választottbírók kérdéseit.

Csapatunk minden tárgyaláson, mind a 4 ellenféllel szemben helytállt, azonban a legjobb 64 csapat részvételével zajló kieséses rendszerbe már nem sikerült bekerülni.

A verseny kiváló lehetőséget nyújt az eltérő jogrendszerek, jogi kultúrák, az eltérő jogi érvelés, tárgyalási technikák megismerésére, továbbá a kapcsolatépítésre minden kontinens és szerteágazó jogi szakmák, egyetemek vonatkozásában.

Már várjuk a 31. versenyt.

 

Miskolc, 2023. április 11.

 

 

                                                                                              Mátyás Imre

                                                                                             felkészítő tanár