Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Büntetőjogi nyári egyetem a Messinai Egyetemen

2023. július 18., 16:30

Kiváló eredményekkel és felejthetetlen élményekkel tértek haza a Miskolci Jogi Kar hallgatói Szicíliából a Messinai Egyetem által szervezett ERASMUS+ BIP – Blended Mobilitási Program keretében megvalósult büntetőjogi nyári egyetemről és perszimulációs versenyről

2023. július 3. és 13. napja között került megrendezésre – a „Messina ERASMUS+ BIP – Blended Mobilitási Program” keretében – a „Science and Knowledge in Criminal Justice in the Era of (In)security” című Nyári Egyetem, amelynek révén a Kar 8 jogász szakos és 3 PhD hallgatója vett részt a büntetőeljárás és a digitalizáció kapcsolódási pontjairól és az ezzel összefüggő kihívásokról szóló izgalmas előadássorozaton. A programban részt vettek még a Szegedi, a Messinai (Olaszország), a Castilla-La Manchai és a Valladolidi Egyetem (Spanyolország) professzorai és joghallgatói is.

A Nyári Egyetem első szakaszában – július 3-án és 4-én – online formában hallhattunk előadásokat többek között a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeiről különös tekintettel a büntetőeljárásra, de szó esett az Európai Unió igazságügyi együttműködésének keretében megvalósuló legújabb jogharmonizációs törekvésekről és a bűnügyi együttműködés intézményrendszerének fejlesztéseiről is.

Július 6-a és 13-a között immáron személyes formában, a szicíliai Messina városának egyetemén került sor a kurzus második etapjára. E néhány nap keretében további érdekfeszítő előadások hangoztak el például az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekről és egyéb, transznacionális jellegű deliktumokkal kapcsolatban, de olyan manapság divatos témák is terítékre kerültek, mint a nemzetközi jogot sértő egyes magatartások és a „cybercrime” kérdésköre.

A nyári egyetem második részében a hallgatók a neves ókori görög drámaíró, Euripidész művei alapján dolgozták fel a trójai háború eseményeit a XXI. századi nemzetközi büntetőjog szemüvegén keresztül, majd eljátszották a görög hadvezérek ellen lefolytatott büntetőeljárást, mindezt a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) alapvető jogforrásának, a Római Statútumnak, valamint a Bíróság eljárási szabályzatának a felhasználásával. A perszimulációs verseny jelentős miskolci sikerrel zárult, valamennyi hallgatónk kiválóan szerepelt. Bojtor András Zsolt jogászhallgató az ügyészi csapatból a legjobb szónoknak járó elismerést érdemelte ki, míg a legjobbnak választott védői csapatban Szikszai Dóra és Gál Péter jogászhallgatók vettek részt.

A szakmai eseményeken kívül a Messinai Egyetem szervezésében ellátogathattunk Taormina városába, ahol többek között láthattuk a méltán híres görög amfiteátrumot, valamint túrázhattunk az Argimusco-fennsíkon.

Résztvevő miskolci hallgatók: Ajtai Panna, Asea Gašparić, Bojtor András Zsolt, Czipa András, Csonka Norbert, Gál Péter, Györki Anett, Lea Feuerbach, Lindt Roland, Pálinkás Gréta, Szikszai Dóra

Felkészítő tanárok a Bűnügyi Tudományok Intézetéből: Prof. Dr. Jacsó Judit, Csemáné Dr. Váradi Erika

A beszámolót készítette: Ajtai Panna és Lindt Roland

A fotókat készítette: Bojtor András Zsolt

 

Ezúton is nagyon köszönjük Prof. Dr. Stefano Ruggeri professzor úrnak a meghívást és Università degli Studi di Messina-nak, hogy lehetővé tette a BIP program megvalósulását!

Szívből gratulálunk valamennyi hallgatónak!