Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Beszámoló a XIV. EU Vándorkupáról

Az ME-ÁJK csapata második helyezést ér el a megmérettetésen
2024. május 22., 08:05
Cimkék:EU Vándorkupa, uniós jog, perbeszéd, Várnay Ernő, Béres Béla, Łuszcz Viktor
A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Európai Jogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszéke által szervezett Miskolci EU Vándorkupa európai uniós jogi perbeszédverseny immár 14. alkalommal került megrendezésre.
A több évtizedes múltra visszatekintő országos szintű uniós jogi perbeszédverseny célja idén is az volt, hogy – a magyar jogászképzésben hiánypótló szereppel – uniós jogi tárgyú megmérettetési lehetőséget kínáljon valamennyi graduális és posztgraduális képzésben résztvevő állam- és jogtudományi tanulmányokat folytató hallgató, valamint szakvizsga előtt álló fiatal gyakorló jogász számára.
 
Az idei verseny szervező bizottságának elnöki tisztségét Dr. habil. Angyal Zoltán egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszékének vezetője  töltötte be. A szervezőbizottság másik tagja Dr. Marinkás György egyetemi docens volt.
 
A verseny zsűrije hagyományosan három elismert szakemberből áll. Az idei évben a zsűri elnöki tisztét Professzor. Dr. Várnay Ernő, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének kutatóprofesszora töltötte be. A zsűri két tagja: Dr. Béres Béla az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának tagja, valamint Dr. Łuszcz Viktor L.L.M., ügyvéd, a Danubia Legal – Łuszcz Ügyvédi Iroda partnere voltak.
 
Az idei versenyen az első helyet – egyben a vándorkupát és a brüsszeli tanulmányutat – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának „EU csillagok” nevű csapata nyerte el. A csapat tagjai Kovács Luca, Szabó Maja és Varga Réka Fruzsina voltak. A felkészítő tanári feladatokat Dr. habil Gyeney Laura egyetemi docens asszony látta el.
 
A második helyet a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának „Enter the Maastricht” nevű csapata nyerte el. A csapat tagjai Czipa András, Fodor Kitti és Szolnoki Szabolcs voltak. A felkészítő tanári feladatokat Dr. Marinkás György PhD egyetemi docens látta el.
 
A harmadik helyet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának képviseletében a „Bürográciák” nevű csapat nyerte el. A csapat tagjai Bunford Veronika, Deme Laura Anna és Forgó Zsanett voltak. A felkészítő tanári feladatokat Prof. Dr. Blutman László tanszékvezető egyetemi tanár, valamint Dr. Schiffner Imola PhD és Dr. Sziebig Orsolya Johanna PhD, egyetemi adjunktusok látták el.
 
A részletes beszámoló és a versenyen készült fotók elérhetők itt.
 
A borítóképen a zsűri és a dobogós helyezést elért csapatok láthatók. 
Marinkás György