Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Osztrák delegáció szakmai látogatása a Miskolci Jogi Karon

Osztrák delegáció szakmai látogatása a Miskolci Jogi Karon
2019. június 23., 21:55
Osztrák delegáció szakmai látogatása a Miskolci Jogi Karon

Laikusok a büntető ítélkezésben Ausztriában és Magyarországon – az osztrák büntető esküdtszéki tárgyalás problémái és gyakorlati tapasztalatai” címmel 2019. április 11-én jog-összehasonlító nemzetközi konferencia került megtartásra a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán a Kar Bűnügyi Tudományok Intézete, az MTA Miskolci Területi Bizottsága Állam- és Jogtudományi Szakbizottsága, valamint a Karon működő Európai és Nemzetközi Büntetőjogi Kutatóközpont közös szervezésében. A konferencia célja annak vizsgálata volt, hogyan érvényesül a néprészvétel a büntetőhatalom gyakorlásában a Magyarországon és Ausztriában, s egyben remek lehetőséget biztosított arra is, hogy e témakört illetően a gyakorló szakemberek, az egyes hivatásrendek képviselői is megvitassák álláspontjaikat, tapasztalataikat. Ugyanis míg hazánkban az új büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény hatálybalépésével jelentősen leszűkült az ülnökök közreműködésével zajló eljárások száma, addig Ausztriában a hatályos szabályozás nemcsak az ülnökbíráskodás, hanem az esküdtbíráskodás rendszerét is ismeri. A konferencia előadói között köszönthettük Dr. Stefan Apostol tanácselnök bíró urat (Bécsi Büntető Törvényszék, Straflandesgericht Wien), aki a laikus bíráskodás gyakorlatáról számolt be az osztrák büntető igazságszolgáltatásban, továbbá Prof. Dr.Dr.Dr. Dieter Kindel (Bécs) és Dr. Ihor-Andrij Maritczak (Bécs) ügyvéd urakat, akik védői szempontból ismertették a laikusbíráskodás egyes gyakorlati kérdéseit. Dr. Répássy Árpád elnök úr (Miskolci Törvényszék) előadásában a hazai laikus bíráskodás elmúlt évtizedekre vonatkozó gyakorlati tapasztalatait mutatta be, míg Prof. Dr. Farkas Ákos egyetemi tanár (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar) a laikusok büntető ítélkezésben betöltött szerepébe nyújtott betekintést az érdeklődők számára. A konferenciát Dr. Hircsu Krisztina ügyvéd (Miskolc) zárta előadásával, aki ügyvédi szemszögből mutatta be a laikusok részvételének kérdéskörét a magyar bírósági eljárásban. A rendezvényen bírók, ügyészek, ügyvédek és joghallgatók vettek részt.

Prof. Dr. Dieter Kindel ügyvéd úr és Dr. Stefan Apostol osztrák tanácselnök bíró úr a Miskolci Jogi Kar képviselőivel együtt 2019. április 12. napján szakmai látogatáson vettek részt Dr. Répássy Árpád törvényszéki elnök úr meghívására a Miskolci Törvényszéken és Dr. Cserba Lajos elnök úrnál a B.-A.-Z. Megyei Ügyvédi Kamaránál.

A rendezvény szervezésében Prof. Dr. Farkas Ákos és Dr. habil. Jacsó Judit vettek részt.