Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Szakmai együttműködés a Miskolci Jogi Kar és az Istanbul Kültür Egyetem között

2020. január 3., 09:40

1. Nemzetközi Emberi Jogi Konferencia Törökországban

Az İstanbul Kültür Üniversitesi Törökországban, Çeşmében 2019. szeptember 9. és szeptember 15. között rendezte meg a „22. Internationale Menschenrechtsakademie” című nemzetközi konferenciát, amelyen a Miskolci Jogi Kart Prof. Dr. Farkas Ákos egyetemi tanár, Dr. Jacsó Judit dékánhelyettes, valamint Czibrik Eszter és Kardos Sára ötödéves joghallgatók képviselték.

A rendezvényen tíz hazai és külföldi egyetem – így többek között Németországból a Bochumi, az Osnabrücki, a Lipcsei és a Gießeni Egyetem, Ausztriából pedig a Bécsi Egyetem –professzorai és joghallgatói vettek részt és tartottak előadásokat.

Az Emberi Jogi Akadémia (EJA) több mint húsz éve jött létre, amelynek fő szervezője és működtetője az Isztambuli Kültür Egyetem Jogi Kara. Farkas Ákos professzor úr török és német professzorokkal együtt az EJA Kuratóriumának tagja; az általa delegált miskolci joghallgatók és oktatók lassan tizedik éve vesznek részt ezen a nemzetközi szakmai fórumon, ahol neves professzorok által tartott plenáris előadásokat követően a joghallgatók előre meghatározott témákban az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) általuk választott egy-egy határozatát, az abban szereplő jogesetet ismertik német vagy angol nyelven, melynek legfontosabb kérdéseit professzorok és hallgatók közösen vitatják meg. Jacsó Judit docens asszony a „Faires Verfahren und der „Nemo tenetur”-Grundsatz” címmel tartott plenáris előadást. Czibrik Eszter és Kardos Sára egy-egy magyarországi vonatkozású EJEB előtti ügyet dolgozott fel német, illetve angol nyelven. A joghallgatók színvonalas előadásukkal és a vitában való aktív közreműködésükkel vívták ki a szakmai grémium elismerését.

A Miskolci Egyetem joghallgatói előtt ez a lehetőség 2020-ban is nyitva áll. Több jelentkező esetén pályázat útján kerülnek kiválasztásra a hallgatók.

Prof. Dr. Bahri Öztürk, az Istanbuli Kültür Egyetem jogi karának dékánja, a konferencia házigazdája, aki egyben a Miskolci Egyetem díszdoktora is, több éve gyümölcsöző együttműködést folytat a Miskolci Jogi Karral. A Kültür Egyetem az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmények rangsorában Törökországban a ranglista élén áll.

 

2. A Miskolci Jogi Kar oktatóinak szakmai látogatása a Kültür Egyetemen

A Kültür Egyetem Jogi Karának meghívására Prof. Dr. Farkas Ákos egyetemi tanár és Dr. Jacsó Judit dékánhelyettes a 2019. december 11-én megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián tartottak előadást Istambulban. A szakmai találkozó alkalmat biztosított arra is, hogy az Erasmus+ program keretében a Kar oktatói bemutassák a Miskolci Egyetem Jogi Karát és képzési kínálatát az érdeklődők diákoknak, valamint Karunk képviselői megismerhették a törökországi jogászképzés struktúráját, a Kültür Egyetem mintatárgyalóját, részt vehettek tantárgyi előadásokon, valamint a szakmai együttműködés további elmélyítésének lehetőségeiről folytattak egyeztetést. Az Erasmus+ program a Miskolci Jogi Kar hallgatói számára is nyitva áll.