Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

ELSA-MOKK Országos Alternatív Vitarendezési Verseny

2020. november 30., 10:10

Megőrizte első helyét a Miskolci Jogi Kar csapata!

 

 

 

2020. november 19.-én, csütörtökön, immár negyedik alkalommal került lebonyolításra az European Law Students’ Association Hungary (ELSA Hungary) és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) közös szervezésében évente megrendezendő Országos Alternatív Vitarendezési Verseny

 

A program jelentőségét és súlyát nem csak a számos induló csapat és a mindig igen neves zsűri – így többek között Dr. Inzelt Éva, a Budapesti Békéltető Testület elnöke, dr. Németh Zoltán, a Közép-Európai Mediációs Intézet elnöke, dr. Szilágyi András, a BKIK Mediációs és Jogi koordinációs Osztály elnöke, dr. Kovács Erika, a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke, dr. Szabó Marianna, a Wolters Kluwer Kft. tartalom- és szolgáltatás-stratégiai vezetője – jelenléte mutatta és mutatja. A Magyarországi ELSA Egyesületek Szövetsége és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által alapított, de egy független szakértői bizottság által támogatott „Mediációért Díj” 2019-ben elsőként Dr. Trócsányi László, akkor még aktív igazságügyi miniszter úrat illette, aki azt örömmel fogadta és meleg szavakkal méltatta.

 

A többfordulós versenyen két kategóriában lehet indulni. Ebben az évben mediátori kompetenciáit Mercz Mónikanegyedéves, míg vitarendezési készségeit a Katinszki Boglárka-Lindt Roland harmadéves, és a Fürjes Fanni-Nagy Anna Krisztina negyedéves hallgatói csapat mérettette meg.

 

A verseny első szakasza az írásbeli forduló volt, ahol a mediációs tervek elkészülténél Gondosné Dr. Pusztahelyi Rékadocens asszony, dr. Certicky Márió tanársegéd úr, a gyakorlati felkészítésnél pedig Bak Zoltánné senior mediátor, valamint Csemáné Dr. Váradi Erika docens asszony támogató közreműködését ezúton is köszönjük!

 

Az immár az online-térben tartott következő versenyfeladatokon Mercz Mónika, valamint a Katinszki Boglárka-Lindt Roland páros képviselte a Miskolci Jogi Kart.

A verseny tárgyát egy bank és ügyfele közötti kereskedelmi jogvita képezte, ahol a versenyzőknek a különböző fordulókban mindkét felet képviselve kellett megmutatniuk rátermettségüket, vitakészségüket, asszertivitásukat és az alternatív megoldások iránti nyitottságukat.

 

Megtisztelő volt számunkra, hogy Csemáné Dr. Váradi Erika elnök asszony (ME Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdiszciplináris Kutatóközpont) - az alternatív konfliktuskezelés és vitarendezés elkötelezett hazai képviselőjeként, számos program megálmodójaként, képzés megteremtőjeként - 2017-ben, az első, ünnepi verseny felkért szakmai főelőadója, 2018-ban pedig fővédnöke lehetett. 

2019-ben azonban különösen izgalmassá vált a miskolci jelenlét, hiszen Tanárnő támogatásával első alkalommal voltak jelen miskolci joghallgatók a rendezvényen – amelyet rögtön meg is nyertek! Nagyon büszkék voltunk, hogy a csapatok közötti viadalban első helyen Prokopics Zsófia és Angelovics Bence végzett, míg egyéni indulóként Juhász Tamara kiemelkedő mediátori teljesítménye miatt különdíjban részesült.

 

Ezt a nagyszerű teljesítményt vitte tovább 2020-ban Katinszki Boglárka és Lindt Roland, amikor harmadéves joghallgatóként sikeresen megvédték eddigi címünket! Megfontolt tárgyalási stílusukkal, célorientált taktikájukkal, kommunikációs és problémamegoldó képességeikkel, a csapaton belüli kooperáció magas szintjével, különösen pedig az ellenérdekű féllel szembeni nyitottságukkal, kiemelkedő együttműködési készségükkel és egyezségi alternatíváikkal meggyőzően bizonyították a kiélezett döntőben is az első helyre való alkalmasságukat.

 

Katinszki Boglárka véleménye szerint a személyes jelenléttel történő megrendezés ellehetetlenülése ellenére is profin került lebonyolításra a verseny, a technika semmilyen problémát nem okozott, amely akadályozta volna a vitarendezési szimulációk kibontakozását. A versenyt összességben pozitív élményként élte meg, és ha lehetősége nyílik rá, jövőre is szívesen képviselné egyetemünket.

 

Lindt Roland hozzátette, hogy a győzelem – habár az oktatók részéről kiváló felkészítésben volt részük – váratlanul érte, hiszen kereskedelmi jogi tudással harmadéves hallgatóként még nem rendelkeznek. Az alternatív konfliktuskezelési kurzusok megléte, valamint a Kar ezirányú sokszínű tevékenysége (konferenciák, publikációk, képzések) e tekintetben sokat számít. „Külön köszönet illeti Csemáné Dr. Váradi Erika docens asszonyt, aki évek óta aktívan képviseli az alternatív szemléletmód hallgatók számára való átadásának fontosságát, valamint dr. Certicky Márió tanársegéd urat. Értékes mediációs és kereskedelmi jogi felvilágosítással láttak el a felkészítés során. Nélkülük bizonyosan nem sikerült volna ilyen előkelő helyen végezni!” – folytatta.

 

A Miskolci Jogi Kar vezetése gratulál és köszönetét fejezi ki a verseny valamennyi Jogi Kari képviselőjének, külön is kiemelve Katinszki Boglárka és Lindt Roland kimagasló eredményét! 

Köszönet illeti a felkészítésben közreműködő kollégákat, valamint Juhász Tamara korábbi különdíjast, az ELSA Miskolc tudományos tevékenységekért felelős alelnökét is aktív közreműködéséért!

 

További sok sikert és izgalmas szakmai versenyeket kívánunk! 

Biztatjuk kedves Hallgatóinkat a következő izgalmas megmérettetésen, az ICC első online Nemzetközi Mediációs Versenyén való részvételre is, 2021. február 05.-11. között! A 39 országból kiválasztott 48 egyetem egyike - eddigi szakmai eredményei és aktivitása alapján - a Miskolci Jogi Kar!