Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vizsgatájékoztató a Polgári Jogi Tanszék online szóbeli vizsgáiról

2020. november 30., 10:15

Tisztelt Hallgatók!

A Polgári Jogi Tanszék az alábbi tájékoztatót adja az online vizsgák rendjéről.

 

POLGÁRI JOGI TANSZÉK

ONLINE VIZSGA RENDJE

 

I. Online szóbeli vizsga elektronikai feltételei

 

1. Az online szóbeli (záró)vizsga a Google meet elektronikus felületen, annak használatával történik.

2. A vizsgához szükséges számítástechnikai (kép- és hangátvitelt biztosító) eszközt és internetkapcsolatot a vizsga résztvevőinek kell biztosítani. A vizsgázó hallgató által biztosított eszköz és internetkapcsolat megfelelő működéséért a Miskolci Egyetem a felelősséget kizárja.

3. A vizsgázó hallgató a vizsgán nem használhat fülhallgatóval kombinált mikrofont (headset) illetve bármely vezetékes vagy vezeték nélküli fül/fejhallgatót, és a vizsga során végig bekapcsolva kell tartania kameráját és nem némíthatja le mikrofonját.

4. A vizsga nem nyilvános, azon kizárólag a vizsgáztató oktató(k) valamint a vizsgázó hallgató(k) vehetnek részt az online vizsgafelületen.

5. A vizsgáról kép- és hangfelvétel nem készíthető, ennek megszegése esetén a személyiségvédelmi és adatvédelmi jogkövetkezmények alkalmazására kerülhet sor.

6. Az online szóbeli vizsgán a vizsgázó köteles személyazonosságát a megfelelő azonosító okmányok (személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány) kamerába tartásával igazolni, az azonosítás megtagadása esetén a hallgató nem kezdheti meg az online vizsgát.

 

II. Az online szóbeli vizsga eljárási rendje

 

1. A vizsgára történő csatlakozási linket a Tanszék az elearning rendszerben helyezi el a vizsga kezdetének pontos megjelölésével, elkülönítve a levelező és nappali hallgatók részére. Nyomatékosan kérjük, hogy erre a bejelentkezésnél ügyeljenek! Valamennyi vizsgázó hallgató köteles a vizsga kezdetére meghatározott időpontban a megküldött linken bejelentkezni. Ekkor kerül sor a létszámellenőrzésre és itt kapnak tájékoztatást a hallgatók a vizsgabeosztásról és más hasznos információról (pl. a szóbeli vizsga sorrendje, a becsatlakozás szabályai). A létszámellenőrzésre a vizsga kezdetétől számított 15 perces türelmi időt biztosítunk. Az a hallgató, aki nem jelentkezik be a megjelölt időpontban, „nem megjelent” értékelést kap a neptunban és nem vizsgázhat! Ezért a türelmi idő elteltével kérjük, hogy ne próbáljanak csatlakozni, hogy ne zavarják ezzel a folyamatban lévő szóbeli vizsgáztatás rendjét!

2. Amennyiben az elsőként megjelölt időponthoz képest korábban vagy később kerül egy adott hallgatóra a sor, azt a vizsgáztató vagy a neptun rendszeren keresztül azonnali üzenet formájában megküldi a hallgatónak, vagy – amennyiben ehhez a hallgató is hozzájárul, a hallgató által megadott telefonszámon – telefonon jelzi a becsatlakozás szükségességét. A hallgató által rendelkezésre bocsátott telefonszám, mint személyes adat a vizsga végeztével  törlésre kerül.

3. A vizsgáztatást a tanszék egy kijelölt oktatója végzi, amennyiben azonban a hallgató két vizsgát elégtelenre teljesített az aktuális félévben, akkor Bizottsági vizsgára kerül sor. A Bizottsági vizsgán a tanszék két oktatója közösen vizsgáztatja a hallgatót.

4. Amennyiben a vizsga során a vizsgáztatóban kétely merül fel a vizsga tisztaságát illetően, bármikor kérheti a hallgatótól környezetének bemutatását, adott esetben egyes tárgyakra, eszközökre kiterjedően is.

5. A tételhúzásra virtuálisan véletlenszerű számgenerátor segítségével, illetőleg a Vizsgáztató oktató által meghatározott egyéb módon kerül sor.

6. A hallgató a tételhúzást követően a vizsgát azonnal megkezdi. A tétel számonkérése történhet az oktató által irányított módon, kérdések révén is. A vizsgáztató a hallgatóhoz a tételhez kapcsolódóan a kötelező tananyag részét képező más kérdést is intézhet.

7. A vizsga érdemjegyét a felelet után a vizsgáztató azonnal közli a vizsgázóval.

8. Az internetkapcsolat megszakadása és rövid időn belüli helyreállítása esetén a vizsgáztató dönti el, hogy az addig elhangzott felelet alapján a vizsgázó hallgató érdemjegyét meg tudja-e állapítani, vagy további kérdés, kérdések feltételére, esetleg új tétel húzására van szükség.

9. Ha az internetkapcsolat vizsga közben megszakad és ésszerű időn belül nem állítható helyre, illetőleg a kép vagy a hang oly mértékben akadozik, hogy az a kommunikáció lehetőségét kizárja vagy nehezíti, a vizsgáztató kezdeményezi a hallgató újbóli csatlakozási lehetőségét. Ebben az esetben a hallgatóval a II/2. pontban részletezett módon kezdeményezi a kapcsolatfelvételt és lehetőséget biztosít arra, hogy aznap az utolsó vizsgázót követően újra behívja a hallgatót vizsgára. Az újbóli kapcsolatfelvétel sikertelensége esetén „nem megjelent” értékelés kerül a leckekönyvbe.

10. Mobiltelefon használatával – Google Meet app mobiltelefonon történő alkalmazásának kivételével – a vizsga nem bonyolítható.

 

Miskolc, 2020.11.26.

 

Dr. Heinerné Dr. habil. Barzó Tímea

tanszékvezető egyetemi docens

ME-ÁJK Polgári Jogi Tanszék