Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Az Eperjesi-Miskolci Jogakadémia Múltja és Hagyatéka

Konferencia és ünnepélyes teremavatás az Állam- és Jogtudományi Karon
2019. november 28., 13:20
Cimkék:miskolc, eperjes, ÁJK, eperjes terem, evangélikus, jogakadémia, raisz, csák, torma
A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar mint az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia szellemi örököse és a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület az Eperjesi Jogakadémia Miskolcra költözése centenáriumának tiszteletére 2019. november 28-án „AZ EPERJESI-MISKOLCI JOGAKADÉMIA MÚLTJA ÉS HAGYATÉKA” címmel
ünnepi konferenciát szervezett, amelynek keretében az Eperjes terem felavatásra került.

Az 1665-ben alapított Eperjesi Kollégium 1919-ben költözött Miskolcra, és ezzel a város első felsőoktatási intézményévé vált „Tiszai Ág. Hitv. Evangélikus Egyházkerület Miskolczi Jogakadémiája” néven. A jogakadémia a mai városháza ill. a zenepalota épületében nyert elhelyezést. 1949-ben a kommunista diktatúra a jogakadémiát megszüntette. A miskolci jogi oktatás 1981-ben indult újra. A rendszerváltást követően, 1991-ben Dr. Novotni Zoltán dékán, magánjogász professzor és Dr. Zlinszky János római jogász professzor megállapodást kötött az Evangélikus Teológiai Akadémiával, amelyben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, mint az Eperjesi-Miskolci Jogakadémia „szellemi örököse” szerepelt. 2016-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház megerősítette a jogi kart a szellemi örökösi státuszában.

A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Torma András rektor (Miskolci Egyetem), Prof. Dr. Csák Csilla dékán (ME Állam- és Jogtudományi Kar), valamint Dr. Heinerné Dr. Barzó Tímea elnök (Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület) köszöntötte. A konferencián előadást tartott Prof. Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök (Magyarországi Evangélikus Egyház) és Prof. Dr. Sáry Pál intézetigazgató egyetemi tanár (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar).

Az ünnepi konferencia alkalmával került sor az Eperjes terem és az Eperjes emléktábla avatására. Az emléktáblát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület az 1919-ben Eperjesről Miskolcra költözött jogakadémiai polgárság emlékének állította.

Az ünnepségen került sor továbbá az Eperjesi Evangélikus Kollégium alapító okirata reprodukciójának leleplezésére, valamint Dr. Bruckner Győző jogtörténész professzor, a Miskolci Jogakadémia dékánja, és Dr. Zsedényi Béla, alkotmányjogász professzor festményeinek ünnepélyes elhelyezésére.

Az emléktábla leleplezésében részt vett Dr. Raisz Anikó közigazgatási államtitkár (Igazságügyi Minisztérium), Prof. Dr. Torma András rektor (Miskolci Egyetem). Az alapító okiratot dr. Ignácz Dávid Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, a festményeket pedig Dr. Pósfay Györgyné Koppányi Emese, Dr. Bruckner Győző unokája, azok elkészítésének támogatója leplezte le. Ünnepi beszédet mondott Buday Barnabás esperes (Borsod-Hevesi Egyházmegye), Dr. habil. Szilágyi János Ede tanszékvezető egyetemi docens (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar), valamint Szegő Attila festőművész, a festmények készítője.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A jogakadémiai múlt kutatását a Miskolci Jogi Karon az Igazságügyi Minisztérium a jogászképzés színvonalának emelését célzó programokon belül támogatja.

További információ: Prof. Dr. Csák Csilla, dékán
Telefon: 46/565-170; E-mail: jogdekan@uni-miskolc.hu 
 
Fotók: Lengyel Attila és Marinkás György

 

ME-ÁJK Dékáni Hivatal
-