Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Bruckner Győző Szakkollégium Compliance Szakmai Műhelyének a Magyar Nemzeti Bankban megrendezett szakmai programja

2024. február 7., 21:25

Beszámoló

Bruckner Győző Szakkollégium Compliance Szakmai Műhelyének a Magyar Nemzeti Bankban megrendezett szakmai programjáról

 

2024. január 19. napján került megrendezésre a Magyar Nemzeti Bank Compliance Főosztályával együttműködésben a Bruckner Győző Szakkollégium Compliance Szakmai Műhelyének programja. Az esemény keretében lehetősége nyílt a Szakmai Műhely tagjainak, hogy betekintést nyerjenek a Magyar Nemzeti Bank Compliance Főosztályának működésébe, melyet annak főosztályvezetője, Dr. Korencsi Attila mutatott be.

A programot a Magyar Nemzeti Bank épületében kezdték a jogász, illetve Compliance szakjogász/szakember hallgatók, Prof. Dr. Jacsó Judit, valamint Dr. Varga Zoltán kíséretében. Dr. Korencsi Attila főosztályvezető úr nem csupán a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, hanem több más tisztsége mellett a római jog és a modern compliance összefüggéseit is oktatja a neves krakkói Jagelló Egyetemen., valamint tagja az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) felelős vállalatirányítási bizottságának. Prezentációjának tartalmát leginkább ezek az irányok határozták meg, ugyanis elsőként arról szerezhettek széleskörű ismereteket a hallgatók, miként figyelhető meg a compliance már az ókori római jogi gyökereinkben is. Ezt a két témát újító gondolatisággal kötötte össze, ezáltal még inkább rávilágítva a compliance, mint tudományterület létjogosultságára. Sokan azt gondolnák, hogy ez a terület a közelmúlt terméke, azonban el kell ismerni, hogy ez a szemlélet, ha nem is így nevezték, mindig is nagy jelentőséggel bírt. Ezt követően az OECD 2023-ban  elfogadott vállalatirányítási elvekről szóló ajánlása került elemzésre, melynek megszövegezésében maga az előadó is részt vett, így igazán hiteles és releváns információkat nyújtva arról. Ezzel összefüggésben került szóba az ember-központú vállalatirányítás, a fenntarthatóság és az ellenálló képesség, valamint a jog és az etika kapcsolata. Felmerült az a kérdés is, miként lesznek képesek a vállalatok a jövőben nem csupán a gazdasági mutatóikról, hanem egyéb  működési tényezőikről (pl. munkavállalói jóllét, fenntarthatóság, társadalmi hatások) számot adni. A mintegy 3 órán át tartó előadás méltó befejezéséül gyakorlati, kulturális érdekességekről beszélt Dr. Korencsi Attila. A főosztályvezető úr bemutatta a szakkollégium névadójának, Bruckner Győzőnek az életét, munkásságát, előtérbe helyezve azokat az információkat, melyek jól hasznosíthatók a compliance képzésben is. Végül olyan művészeti, illetve építészeti alkotásokat csodálhattak meg a hallgatók szerte a világból, melyek évszázadokkal korábban kerültek megalkotásra, mégis fellelhetőek benne a compliance kultúra jegyei. Példaként említhető a Franciaországban található, Chartres-i katedrális padlózatán ábrázolt labirintus, mely a világ jelenleg legismertebb labirintusa. Az út közel 300 méter hosszú, sokszor teljesen megközelíti annak középpontját, majd kivezet megint a széléhez, ezzel azt mutatva be a látogatóknak, hogy számos alkalommal érezhetik magukat közel egy probléma megoldásához, azonban az új megközelítés módok újragondolást igényelnek, így az értékek melletti hűség  és a tudás egysége vezet el minket a megoldáshoz. Ez a gondolkodásmód hűen jellemzi a compliance területét is.

Az előadás után a hallgatóknak lehetősége nyílt a nemrégiben átadott Magyar Pénzmúzeum megtekintésére is tárlatvezetés keretein belül. A kiállítás végig vezeti az érdeklődőket a ma ismert pénztől visszamenően egészen abba a korba, amikor még teljesen másban mérték a dolgok, szolgáltatások értékét. A gyűjtemény nem csupán magyar, hanem a világ minden tájáról bemutat különböző pénznemeket, illetve azok elnevezésének eredetét. Az elejétől a végéig a pénz különböző funkcióin át vezet az út, többek között az értékmérő, a csere, illetve a felhalmozási funkcióját is ismertetve. Számos interaktív feladat várja a látogatókat, melyek közül a legérdekesebb a saját arcképpel rendelkező papírpénz nyomtatása. Megtekinthetőek még az évszázadok alatt keletkezett pénzérmék, banktörténeti emlékek, a bankjegyek biztonsági elemei, továbbá a gyűjtemény ékeként egy aranytömb, amelyet meg is emelhetnek a látogatók.

Összegezve elmondható, hogy a hallgatók a Magyar Nemzeti Bank együttműködésének köszönhetően nagyon tartalmas, jogi, művészeti, illetve egyéb tudományos ismeretekben gazdag napot zárhattak.

Az összefoglalót készítette: Szikszai Dóra joghallgató (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar)