Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Kazinczy verseny

2023. június 2., 21:15

A jogász kezében a kimondott szó a siker kapujának kulcsa.

2023. Május 12-én 51. Alkalommal került megrendezésre a felsőoktatási intézmények Kazinczy Ferenc nevét viselő szép magyar beszéd versenyének országos döntője Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

A versenyen a hazai és a határon túli pedagógusképző, jogtudományi és hittudományi főiskolák és egyetemek negyven hallgatója vett részt.

A rangos versenyt megelőzően helyi fordulókat tartottak az intézmények.

A Miskolci Egyetemet két hallgató képviselte, Elek Zsófia a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról, valamint Gál Péter Zoltán az Állam- és Jogtudományi Karról.

Mindkét hallgatót Dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő készítette fel a megmérettetésre.

A döntő két részből állt, egy szabadon választott és egy ismeretlen szöveg értő előadásából.

12 Kazinczy érem került átadásra, amelyek közül az abszolút első helyet Gál Péter Zoltán a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója hozta haza.

Péter, már a Herman Ottó Gimnáziumban töltött évei alatt is megmérettette magát a verseny gimnáziumi fordulójában, akkor felkészültségét különdíjjal honorálták. Kitartó munkája és lelkesedése eredményeként az egyetemi fordulón sikerült bizonyítania érdemességét az első helyre.

Ez az eredmény ékes példája annak, hogy a Kar számára fontos, hogy hallgatói ne csak a tradicionális jogi témájú versenyeken mérjék össze tudásukat, hanem olyan megmérettetéseken is, ahol a szép magyar beszéd fontosságát, a beszédtechnika fejlődését tűzik ki célul. 

A jogi szakma megkívánja, hogy jogász szava értéket képviseljen és ennek az értéknek a közlése, közvetítése, átadása a lehető legmagasabb színvonalon kell, hogy történjen.

Az ,hogy joghallgató áll az élen, kiválóan tükrözi a jogász képzésben rejlő sokszínű lehetőségeket, amelyekben a hallgatók kiteljesedhetnek és mindez megmutatja a Miskolci Egyetem karai közötti hatékony együttműködésnek eredményét.

A zsűri elnöke: Dr. Bóna Judit egyetemi docens (ELTE Bölcsészettudományi Kar)

A zsűri tagjai:
Dr. Gloviczky Zoltán (Apor Vilmos Katolikus Főiskola)
Dr. Havas Judit (Károli Gáspár Református Egyetem)
Murányi Sarolta (ELTE BTK)
Dr. Nemesi Attila László (PPKE BTK)
Sturcz Attila (Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Budakeszi Tagintézménye)
Dr. Varga Andrea (PPKE BTK)