Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” pályázat

2022. november 15., 20:15

P Á LY Á Z AT
„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel

egyetemek és a főiskolák hallgatói számára az alábbi témakörökben

 1. Egy szabadon választott uniós politika szabályainak értékelése (pl. a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap összefüggései, a Közös Agrárpolitika reformja).

 2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.

 3. Az EU reformjának lehetséges irányai (föderális Európa vs. erős tagállamokra épülő EU); tagállami és uniós intézményi álláspontok.

 4. Az Európai Unió alapértékei és védelmük: hatásköri, eljárási és hatékonysági szempontok.

 5. Magyarország 2024. második félévi EU Tanácsa elnöksége.

 6. Energiaválság Európában – okok és lehetséges megoldások.

 7. Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra (pl. migráció, klímaváltozásélelmiszerbiztonság, kiber és hibrid fenyegetések).

 8. Az Európai Unió stratégiai autonómiájának kérdései (pl. az európai védelmi unió szükségessége és kilátásai, a közös európai hadsereg felállításának lehetőségei).

 9. Európa Kulturális Fővárosa program (pl. Veszprém-Balaton 2023 program).

 10. Az uniós bővítéspolitika új fejleményei (pl. Ukrajna és Moldova EU-tagjelöltstátusza).

 11. A Visegrádi Négyek és a regionális együttműködés aktuális lehetőségei.

 12. Azunióscsatlakozástársadalmivonatkozásai,különöstekintettelaKárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.

 13. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (különös tekintettel az identitás kérdésére Európában, vagy az őshonos közösségekhez kapcsolódó polgári kezdeményezésekre).

A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, amely a meghirdetett témakörök közül egy témát vizsgál. Az előző évek dolgozatait nem lehet újból benyújtani. A pályaműveket, valamint a szükséges mellékleteket elektronikusan kell benyújtaniA pályázat formai követelményeitvalamint az adatkezelési tájékoztatót a függelék tartalmazza.

A pályázatot jeligével kell ellátni, s az nem tartalmazhatja a szerző nevétÉrvénytelen az a pályamű, amelyből a szerző személye megállapítható. A pályaművet és külön mellékletben a pályázó nevét, születési dátumát, postacímét, telefonszámát, e-mail-címét, az adatkezelési tájékoztató megismerésével kapcsolatos nyilatkozatát, továbbá hallgatói jogviszonyának igazolását egy e-mailben kell megküldeni az alább megjelölt címre. Az Országgyűlés Hivatala biztosítja a pályaművek anonim kezelését és elbírálását.

A pályázatot elektronikus formában az alábbi email címre kérjük megküldeni:

eupalyazat@parlament.hu

Az e-mail tárgyában a következőt kérjük megjelölni:
A pályázat jeligéje, dr. Bárány Tibor főigazgató-helyettes úr részére”

A pályázat beküldésének határideje: 2023. március 20. (hétfő)

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli, amely fenntartja magának a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.

 

A pályázat díjazása:
I. helyezett: 500 000 Ft

II. helyezett: 400 000 Ft

III. helyezett 300 000 Ft

valamint két különdíjegyenként 200 000 Ft

 

(A pályázati díjakat adó és társadalombiztosítási járulék terheli.)

A díjazottak a fenti pénzjutalmon felül, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének felajánlásából értékes tárgyjutalmat kapnak.

A pályázat eredményhirdetésére és a díjkiosztásra előreláthatóan 2023 tavaszán kerül sor az Országházban. A díjnyertes pályaműveket az Országgyűlés Hivatala honlapján, elektronikus formában megjelenteti.

Budapest, 2022. november 14.

 

Részletes pályázati felhívás