Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB)

2021. május 5., 08:40

Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB)

 

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) 2020 őszén alakult. A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium létrehozása és működtetése széleskörű együttműködésben, így tudásintézmények, a települési szintek, a civil és gazdasági szféra együttműködésével valósul meg. A nemzeti laboratórium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem, konzorciumi partnerként a Miskolci Egyetem mellett a Pannon Egyetem és egy civil kutató-tudásközvetítő szervezet, a Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány (Hárfa) vesznek részt. A TINLAB alapvető célkitűzése, hogy működése a tudásintézményekkel, a civil és a gazdasági szféra szereplőivel valósuljon meg, kiemelten is építve a helyi vállalkozásokra és lakosságra.

Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) az észak-magyarországi régióban 2021. február 24. napján tartotta nyitórendezvényét. (A nyitórendezvényről összefoglaló olvasható a TINLAB honlapján: https://www.elte.hu/content/megtartotta-nyitorendezvenyet-a-tinlab-partner-miskolci-egyetem.t.23199)

„A projekt egyik fő célja, hogy a társadalmi innováció definíciójára és támogatási keretrendszerére javaslatot tegyen nemzeti szinten, de ezzel együtt a hazai társadalmi innovációs kutatás-fejlesztési és innovációs törekvéseket beágyazza a nemzetközi együttműködési rendszerekbe is. A labor keretében több tematikus KFI fórum, szakmai műhely jön majd létre, amelyeknek a célja valóban újszerű megoldások kidolgozása egyrészt társadalmi problémákra, másrészt a technológiai változásokhoz kapcsolódó társadalmi igényekre válaszul. Egy későbbi fázisban pedig ezen kidolgozott innovatív modellek, termékek és szolgáltatások tesztelésére kerül sor valódi környezetben, településeken, térségekben, intézményrendszerekben a civil szféra bevonásával.” https://www.elte.hu/innovacio/tinlab/ismerteto

A TINLAB egyik alapvető feladta, hogy kidolgozza a társadalmi innováció általános fogalmát, illetve az ehhez tartozó fehér könyvet. Ezek alapján a TINLAB célja, egy jogalkotási javaslat megfogalmazás melyben új alapokra kerülne az innováció jogi elismertsége. A fenti célok megvalósításának előkészítője a Miskolci Egyetem által koordinált Definiálási Munkacsoport, melyben 2020 decembere óta folytatódik a munka a partnerintézmények munkatársainak bevonásával. A Munkacsoport az eddigi eredményeit mutatja be 2021. május 7.-én 10:00 órakor kezdődő Strategy of Social Innovation angol és magyar nyelvű nemzetközi rendezvényen.

Virtuális helyszín: https://youtu.be/BckJJk8CVbg

A Workshop célja a fentieken túl, hogy az eddig kialakított fehér könyvet és definíciót továbbfejlesszék, illetve egyfajta társadalmi vitára bocsássák. Ennek érdekében tudományos vita keretében a felkért külföldi és hazai szakértők fogják értékelni az eddigi munkát. A külföldi előadók Európa több neves intézményének vezető kutatói, úgy mint a TU Dortmund, University of Neuchatel, University of Kocaeli vagy a bolgár Tudományos Akadémia. A felkért hazai kutatók pedig a téma hazai kiemelkedő alakjai elsősorban a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem nemzetközileg is elismert szaktekintélyei. 

Az eseményt a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának youtube csatornáján lehet majd követni. Az előadások írott anyagai pedig előre láthatólag a European Integration Studies című folyóiratban jelennek majd meg. 

 

A konferencia részletes programja