Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék
  • 2022-12-07 16:30:00

TDK Beszámoló Bűnügyi Tudományok Intézete

TDK Beszámoló

Bűnügyi Tudományok Intézete

 

2022. november 25-én került megrendezésre a helyi Tudományos Diákköri Konferencia a Bűnügyi Tudományok Intézetében az ÁJK Kari Könyvtárában. A nagy számú jelentkező miatt két szekcióban kerültek értékelésre a dolgozatok. A Büntető eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási jogi Szekcióval kezdődött a rendezvény 9 órakor. A szekcióülést Prof. Dr. Róth Erika intézetigazgató nyitotta meg, köszöntötte a zsűri tagjait, a versenyző hallgatókat, felkészítő konzulenseiket, és az érdeklődő hallgatóságot.

Ebben a szekcióban három hallgató vágott neki a megmérettetésnek: Hasulyó Dávid negyedik évfolyamos hallgató, Migléczi Viktória harmadéves hallgató és Mihók Boglárka harmadéves hallgató. Mindhármuk konzulense Prof. Dr. Nagy Anita PhD, egyetemi tanár volt. Rendhagyó módon először Prof. Dr. Farkas Ákos oktatói opponenciáját hallgathatták meg a résztvevők, majd a versenyzők előadása után a hallgatói opponenciák is elhangzottak. A színvonalas előadások miatt a zsűri nehéz helyzetben volt, mivel csak egy helyezést oszthattak ki a szekcióban, végül Mihók Boglárka lett első helyezett. A legjobb hallgatói opponens címet Boros Bence nyerte el színvonalas értékeléséért.

A nap folytatásában a Büntetőjogi és Kriminológiai Szekció ülése következett. A szekcióülést szintén Prof. Dr. Róth Erika intézetigazgató nyitotta meg. 

A szekcióban kivételesen sok hallgató nyújtott be dolgozatot: Bartók Anikó harmadik évfolyamos hallgató, konzulense Dr. Sántha Ferenc egyetemi docens; Bojtor András Zsolt negyedéves hallgató, konzulense Prof. Dr. Jacsó Judit, egyetemi tanár, intézeti tanszékvezető, gazdasági és fejlesztési dékánhelyettes; Dancsy Adrienn Karolinaötödéves hallgató, konzulense Dr. Sántha Ferenc egyetemi docens; Hajdu Boglárka negyedéves hallgató, konzulense Prof. Dr. Jacsó Judit, egyetemi tanár, intézeti tanszékvezető, gazdasági és fejlesztési dékánhelyettes; Hudák Vivienötödéves hallgató konzulense Prof. Dr. Jacsó Judit, egyetemi tanár, intézeti tanszékvezető, gazdasági és fejlesztési dékánhelyettes; Lindt Roland ötödéves hallgató, konzulense Csemáné Dr. Váradi Erika egyetemi docens; Nyilasi Boglárka harmadéves hallgató, konzulense Dr. Udvarhelyi Bence adjunktus és Pálinkás Gréta negyedéves hallgató, konzulense Dr. Sántha Ferenc egyetemi docens.

Az elkészített pályaművek a büntetőjog különböző érdekes területeit dolgozták fel. Megjelent közöttük a már klasszikusnak mondható pénzmosás, jelen esetben a legújabb, kriptovalutákra történő elkövetés elemzése, az emberölés bűncselekménye, az erőszakos bűncselekmények, az állatkínzás bűncselekménye, a szerencsejáték-függőség, de bemutatásra kerültek a vállalati compliance és a kiberbűncselekmények témaköre is. 

A versenyzők előadásait követően először a hallgatói opponenciákat, majd pedig az intézetünk oktatói részéről dr. Vámosi Vivien Cintia PhD hallgató véleményét ismerhették meg a résztvevők.

A bizottság a döntéshozatal során ismét nehéz helyzetben volt, végül az eredmény a következő lett:

I. helyezést ért el Lindt Roland ötödéves hallgató „A szerencsejáték-függőség interdiszciplináris vizsgálata különös tekintettel a büntetőjogi aspektusokra”, című dolgozatával, konzulense Csemáné Dr. Váradi Erika egyetemi docens

II. helyezést ért el Pálinkás Gréta negyedéves hallgató „A kiberbűnözés szabályozása a hazai és a nemzetközi jogban” című dolgozatával, konzulense Dr. Sántha Ferenc egyetemi docens és Bojtor András Zsolt negyedéves hallgató „A versenyszférában működő vállalati veszteségmegelőzés és compliance viszonyának büntetőjogi alapkérdései” című dolgozatával, konzulense Prof. Dr. Jacsó Judit, egyetemi tanár, intézeti tanszékvezető, gazdasági és fejlesztési dékánhelyettes

III. helyezést ért el Nyilasi Boglárka harmadéves hallgató „A pénzmosás elleni küzdelem, különös tekintettel a kriptovaluták jelentette kihívásokra” című dolgozatával, konzulense Dr. Udvarhelyi Bence.

A legjobb hallgatói opponenciáért járó elismerést Dancsy Adrienn Karolina kapta.

 

Szívből gratulálunk minden résztvevőnek a színvonalas dolgozatokhoz és előadásokhoz és köszönjük az opponensek közreműködését!

 

Miskolc, 2022. 11. 30.

A beszámolót készítette: dr. Vámosi Vivien Cintia PhD hallgató (ME-ÁJK BTI).