Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék
  • 2023-12-11 09:30:00

Beszámoló A Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem Pénzmosás és compliance témájú közös szemináriumáról

Beszámoló

A Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem és a Miskolci Egyetem Pénzmosás és compliance témájú közös szemináriumáról

 

            2023. november 28. és december 1. között a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának joghallgatói (Ajtai Edit Panni, Brezsnyák Ágnes, Agócs Kinga, Szikszai Dóra) részt vehettek a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Intézet (BTI) és a Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem (Institut für österreichisches und europäisches Wirtschaftsstrafrecht, intézetvezető: Prof. Dr. Robert Kert) közös szervezésében megvalósuló „Pénzmosás és compliance” témakörű szemináriumán. A rendezvény méltó lezárása volt a miskolci joghallgatók német nyelvű pénzmosás aktuális kérdéseit vizsgáló szabadon választható tárgyának. A miskolci joghallgatók részvételét a programon az Igazságügyi Minisztérium Jogászképzés színvonalát emelő programja támogatta.

            A hallgatók Konrad Eichblatt (Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa) vezetésével először a Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem épületét ismerhették meg, amely 10 évvel ezelőtt épült és amelynek minden egyes épületét más-más különböző országból származó építész tervezte meg a modernitás jegyében ezzel sokszínűvé téve azt. Az egyetem mottója a nyitottság, ezt pedig hűen szimbolizálják az üvegfalú előadótermek, amelyekbe betekintve a miskolci hallgatók előadásokat és vizsgákat is láthattak. Az egyetem épületei közül mégis van egy, amelyik kiemelkedik a többi közül: a hajót megformázó könyvtár, ahol többtízezer könyvet találunk, szép számmal jogi szakkönyveket is.

            Ezt követően Prof. Dr. Jacsó Judit kíséretével a frissen felújított osztrák Parlament épületét tekinthették meg a hallgatók angol nyelvű idegenvezetéssel. Betekintést nyertek nem csak a múlt évszázadokat idéző Osztrák-Magyar Monarchia korabeli termekbe, hanem a jelenkori államfők fogadásainak helyszínébe is, valamint a Parlament alsó és felső házának tárgyalótermébe is. Helyet foglalhattak az államot vezető személyek székeiben, és besétálhattak azon a folyosón is, ahol más államok tisztségviselőit fogadják.

            A szeminárium ezen a napon délután vette kezdetét. Az előadásokat Wittman Julia kezdte meg, aki a compliance, a büntetőjogi compliance és a pénzmosás compliance kapcsolatát vizsgálta. Ezt az előadást egészítette ki Ilic Nastasija a compliance osztrák vonatkozásaival. Socha Stephanie a pénzmosás elleni küzdelemben résztvevő nemzetközi szervezetek (FATF, ENSZ, Európa Tanács) feladatait és hatáskörét mutatta be. Hager Clemens az Európai Unió 2018/1673. számú irányelvének tartalmát ismertette, ezt követően pedig megismerhették a hallgatók az Európai Unió Bíróságának pénzmosás tárgyában hozott ítéleteit is Papp Viktoria előadásában. A szeminárium aznapi zárásaként Konrad Eichblatt rövid összefoglalót tartott a Bécsi Gazdaságtudományi Egyetemről, majd a miskolci hallgatók is bemutatták a Miskolci Egyetem érdemeit, hagyományait. Az előadások között interaktív játékok zajlottak.

A nap méltó befejezése volt, hogy a bécsi és miskolci hallgatók kötetlenebb körülmények között ismerhették meg egymást a Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem által szervezett közös vacsora alkalmával.

A szeminárium második napját az Európai Unió egyes tagállami szabályozásainak szentelték az előadók. Elsőként Bitterman Sarah mutatta be a pénzmosás osztrák törvényi szabályozását. Ezt követően a pénzmosás más bűncselekményekkel való kapcsolatának vizsgálata került górcső alá, amelynek keretében Surböck Antonia prezentált a szervezett bűnözésről, majd Sudogan Asya tartott előadást az adócsalásról.

            A szeminárium vendégei a Deloitte vállalat előadói voltak. A cég tanácsokkal lát el különböző bankokat, biztosítókat, egyéb gazdasági társaságokat a compliance, továbbá a pénzmosás, illetve a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelem témakörében. A Deloitte képviseletében Ilse Herndl és Schahanaz Müller vitatta meg a hallgatókkal a pénzmosás compliance gyakorlati kérdéseit.

Az előadások sorozatát Özkök Hürü Lara folytatta, aki a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás német szabályozásról beszélt. Végezetül Szikszai Dóra és Brezsnyák Ágnes ismertette a téma magyar vonatkozásait, illetve gyakorlati tapasztalatait a Moneyval országértékelésein keresztül, majd Ajtai Edit Panni és Agócs Kinga fejtette ki ezzel összefüggésben a költségvetési csalás magyar szabályozását. A szemináriumot ezúttal is interaktív játékkal zárták.

Az este folyamán lehetőség nyílt a Rathausplatz, illetve a Stephansdom előtti karácsonyi vásár felkeresésére is.

Másnap a miskolci hallgatók két bírósági tárgyalást látogathattak meg, betekintést nyerve ezzel az osztrák büntető igazságszolgáltatás működésébe.

A beszámolót készítette: Szikszai Dóra ötödéves joghallgató.