Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék
  • 2023-12-11 09:30:00

TDK ülés - A bűnszervezetben elkövetés megítélése egy bíró szemüvegén keresztül

Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Bűnügyi Tudományok Intézete

TDK ülés

 

A bűnszervezetben elkövetés megítélése egy bíró szemüvegén keresztül

 

„A bűnszervezetben elkövetés megítélése a bírói gyakorlatban” címen tartott előadást Dr. Sörös László törvényszéki bíró (Nyíregyházi Törvényszék, jelenleg a Debreceni Ítélőtábla bírája) a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Az esemény 2023. november 6-án került megrendezésre az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémiájának nevét őrző Eperjes teremben a Bűnügyi Tudományok Intézete által szervezett TDK ülés keretében.

Az előadás során a publikum hallhatott a bűnszervezet büntetőjogi fogalmának fejlődéséről, különös tekintettel a 2019-ben hatályba lépett módosításra, illetve annak dogmatikai jelentőségére, a vonatkozó büntetéskiszabási szabályokról, amelyek révén a bűnszervezetben történő elkövetésre az egyik leghangsúlyosabb büntetéskiszabási körülményként tekinthetünk, továbbá számos gyakorlati példával is érzékeltette az előadó a kérdéskör jelentőségét.

A prezentációból kitűnt, hogy a – főként az olaszországi szervezett bűnözésre tekintettel megalkotott – kriminológiai bűnszervezet fogalomnál mennyivel szélesebb kört fed le a hazai anyagi büntetőjogban megjelenő legáldefiníció, valamint részletesen került feltárásra a jogalkotó és a bíróságok közötti értelmezési különbség a bűnszövetség és a bűnszervezet elhatárolását illetően. Ezzel összefüggésben részletes elemzés tárgyát képezte a hierarchikus szervezettség és a konspiratív működés fogalmainak jelentéstartalma, melyek bevezetésének céljaként a bűnszövetség fogalmát kiüresítő judikatúra elleni fellépés jelölhető meg. A problémát érzékeltetendő számos, a hazai jogalkalmazásban bűnszervezetként minősített eset került bemutatásra, melyekről első hallásra korántsem feltételeznénk olyan szintű veszélyességet, amely indokolná az ilyen súlyos megítélést.

Az előzetes szakmai kérdések tisztázását követően az előadó górcső alá vette a rendszerváltást követően megalakult, talán legismertebb magyar bűnszervezetnek, a Fekete Seregnek és vezetőjének, Magyar Róbertnek a nem mindennapi történetét. A hallgatóság az esettanulmányon keresztül bepillantást nyerhetett a bűnszervezetek megalakulásának, működésének és bukásának fordulatos folyamatába.

A program sikerességét jól mutatja az átlagosat jóval meghaladó szintű érdeklődés az egyetemi polgárság részéről, valamint a prezentáció után kialakult szakmai diskurzus a résztvevők között. A nap végére a Kar hallgatói mind az egyetemi tanulmányaik, mind a későbbi pályájuk során kamatoztatható, értékes szakmai ismeretekre és új nézőpontokra tehettek szert.

A beszámolót készítette: dr. Lindt Roland doktorandusz hallgató