Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Emlékkonferencia Novotni Zoltán halálának harmincadik évfordulója alkalmából

2023. november 29., 12:45
2023. november 10-én, a Civilisztikai Tudományok Intézetének szervezésében Emlékkonferencia került megrendezésre Novotni Zoltán professzor a kar volt dékánja, intézetigazgatója és tanszékvezetője halálának harmincadik évfordulója alkalmából. A magánjog felejthetetlen professzorának, a miskolci polgári jogi „iskola” megalapítójának emléke előtt hét szakmai előadással adóztak volt tanítványai és kollégái. Az ünnepi rendezvényt Dr. Gaál Zoltán a Novotni Alapítvány Kuratóriumának leköszönő elnöke, és Dr. Cserba Lajos a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Ügyvédi Kamara elnöke, mint a professzor közeli barátainak személyes megemlékezési nyitották meg. A tudományos előadások a professzor értékteremtő és jövőbe látó munkásságának egy-egy részletét elevenítették meg a ma jogának tükrében. Vékás Lajos Professzor, majd Prugberger Tamás Professzor, Novotni Zoltánnak a szocialista korszakbeli ugyanakkor felvilágosult kereskedelmi jogi szemléletét idézték fel, Harsányi Gyöngyi egyetemi docens, a részvénytársaságok szabályozásának egyik aspektusát, míg Ujváriné Antal Edit címzetes egyetemi docens a biztosítás egyes átfogó kérdéseit tárgyalta. Leszkoven László egyetemi docens a jogrend és a „rendetlenség” kérdéseit elemezte, majd Barta Judit tanszékvezető egyetemi tanár, aki Novotni Professzor első és egyetlen doktorhallgatójaként kezdte meg pályáját, társasági jogi remineszcenciái következtek a professzor ma is aktuális gondolataival fűszerezve.
A szakmai programot követően megkoszorúzásra került Novotni Zoltán professzor Emléktáblája, a közös ünnepi megemlékezést állófogadás zárta.