Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

"Mit ér a játék, ha az ellenfelet vesztésre programozták?"

Interaktív polgári jogi workshop a Westworld című sorozatról
2019. október 9., 12:50

Kedves Hallgatók és Érdeklődők!

2019. október 22-én egy vadnyugati, robotokkal benépesített világ részesei lehetnek a Polgári Jogi Tanszék soron következő interaktív workshopján.
Az HBO 2016-ban indult, WestWorld című nagyszabású science fiction sorozata a mesterséges értelemmel felruházott androidok lakta vadnyugati világba kalauzol minket, amely a szórakozás legfelső szintjét kínálja vendégeinek. A mesterséges intelligenciával felvértezett robotokon a parkba érkező emberek akár legsötétebb vágyaikat is kiélhetik, minden következmény nélkül. De valóban nincsenek következmények? Vigyázat, a WestWorld világában, az üldöző könnyedén üldözötté válhat!

A sorozat számos, a mesterséges intelligenciát érintő, elemi erkölcsi és technológiai kérdést feszeget, amelyek mellett a jogi problémák is nagy szerephez jutnak. A szériát a személyiségvédelem szemüvegén keresztül vizsgálva, olyan kérdésekhez érkezünk, mint például, hogy személynek tekinthető-e a robot? Van-e jogalanyisága az androidoknak? Lehet-e személyisége a gépeknek? Tulajdon lehet-e az android? Hol húzódik a határ az ember és a gép között? Mit jelent az emberi tudat gépbe ültetése? Lehetnek személyiségi jogaik? Mit hozhat a jövő?
Október 22-én ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük együtt a választ.
A rövid, vitaindító interaktív előadást a tanszék III. éves PhD hallgatója, dr. Halász Csenge tartja.

A Workshopon történő részvételhez nem feltétlenül szükséges a sorozat teljes ismerete, az előadás anélkül is érthető és követhető. A Workshop végén nem marad el természetesen a már jól megszokott Kahoot sem.